Odd Eriksen har rett i å frykte at hans «side» ikke vinner kampen om Aps industripolitikk

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

An på lederplassAp-veteran Odd Eriksen gikk denne uken knallhardt ut mot eget partis oljepolitikk. Bakgrunnen er at en rekke fylkeslag har gått inn for å verne hele området rundt Lofoten mot oljeaktivitet.

Saken kommer opp på Aps landsmøte, og mye tyder på at et slikt vern kan bli vedtatt. Selv om partiprogrammet for denne perioden - som et kompromiss - åpner for leting sør for Lofoten (Nordland VI).

Ap-leder Jonas Gahr Støre har også uttrykt sympati for vedtakene lokalt, og det får Eriksen til også å fyre løs mot partiledelsen Til VG sier han at den har en dårlig forståelse for industri og arbeidsplasser.

Eriksen er ikke alene om å mene dette. Tidligere superstatsråd Karl Eirik Schjøtt-Pedersen – nå eder for Norsk olje og gass har også vært kritisk og en sentral tillitsvalgt i Fellesforbundet melde seg nylig ut av partiet i protest mot dets oljepolitikk.

Kritikken peker mot et gammelt skille i Arbeiderpartiet. På den ene siden har vi de såkalte «kraftsosialistene» og som gjerne har sin bakgrunn fra industrien.

På den andre siden en yngre generasjon som er mer opptatt av miljø og sosiale saker, og som gjerne har sin bakgrunn fra politisk arbeid eller offentlig sektor.

Dette skillet er her satt litt på spissen, men det er reelt til stede i kampen om å utforme Aps politikk for framtida.

Det nye er at "kraftsosialistene" føler de er i ferd med å tape kampen, og derfor trapper opp sin kritikk. Det er også talende at de fleste av dem nå står utenfor politikken.

Det betyr ikke at kritikken er uten grunnlag.

Eriksen har vært næringsminister for Ap og leder for Nordland Ap. Det gir ham tyngde, men det er verdt å merke seg at Aps kommende nestleder Bjørnar Skjæran, også han en veteran fra nordlandspolitikken, også har gått inn for å verne Nordland VI.

Det samme har hans fylkesparti. Ut fra det hovedargument at området uansett ikke lar seg åpne, slik sammensetningen av Stortinget er og vil forbli.

Slik sett dreier akkurat dette stridspunktet mest av alt om strategi. Kampen om Aps bredere olje- og industripolitikk er ikke tatt ennå, og kommer neppe på dette landsmøtet.

Men Odd Eriksen har nok rett i å frykte at hans «side» heller ikke vinner den kampen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags