Kritikken av Bjørnar Skjæran etter «Politisk kvarter» vil være som søt musikk i ørene til Aps oljetilhengere

Bjørnar Skjæran (Ap). Foto: Tom Melby

Bjørnar Skjæran (Ap). Foto: Tom Melby

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

AproposBjørnar Skjæran er blitt hyllet som mannen som kan knytte dagens Arbeiderparti til partiets industrielle tradisjon. En nordnorsk sliter, vant til å ha møkk under neglene og med forståelse for at verdier må skapes før de kan deles.

Mandag morgen deltok han i sin første, eksterne politiske debatt som nestleder, og kalles i ettertid arrogant, umusikalsk og uten respekt for velgerne.

Velkommen på den nasjonale debattscenen, Bjørnar!

Bakgrunnen for reaksjonene er at Skjæran i NRKs «Politisk kvarter» slo fast at Aps oljepolitikk vil bli videreført om partiet kommer i regjering etter 2021. Det er noe eventuelle samarbeidspartier bare må føye seg etter.

Både programleder og motdebattant, næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), oppfattet dette som et ultimatum, og tvilte på at Ap ble sterke nok til å kunne definere en ny regjerings oljepolitikk alene.

Ledelsen i de «eventuelle samarbeidspartier» reagerte enda sterkere, og kom med de foran nevnte kommentarer.

Den kritikken kan Bjørnar Skjæran ta med knusende ro. Hans publikum denne morgenen var ikke ledelsen i SV, MDG og Rødt, men de av Aps medlemmer og velgere som frykter at partiet er på glid i industripolitikken.

Overfor dem gjorde Skjæran en mer enn akseptabel jobb. Ja, for dem vil nok utskjellingen fra oljemotstanderne være som søt musikk i ørene.

Det betyr ikke at Aps petrolelumsproblemer er over.

Riktignok inneholder vedtaket som verner Lofoten også klare forsikringer om at Aps mer generelle oljepolitikk står fast. Det har også AUF og andre oljeskeptikere i partiet stemt for, men denne enigheten vil neppe var lenge.

Intet inspirerer mer til nye slag, enn å ha vunnet de gamle. Ved neste korsvei kommer - den ikke ubetydelige, og økende - oljeopposisjonen i Ap til å gå løs på andre deler av den oljepolitikken de nå er enige i.

Det kan være leterefusjonsordningen, eller andre områder, men kampen kommer garantert, og den kommer alt på landsmøtet i 2021.

Enda verre er det som vil skje etter en eventuell rødgrønn valgseier.

På siste meningsmåling for VG er Ap mindre enn SV, Sp og Rødt til sammen. Å tro at man ved et slikt resultat kan tvinge gjennom sin egen politikk i forhandlinger - til og med på et område der de andre partiene har investert mye prestisje og tjent mange velgere - er naivt.

Akkurat det er nok både Skjæran og resten av Ap-ledelsen fullstendig klar over, men det var ikke det budskapet de trengte å komme ut med nå.

«Man har et standpunkt, til man tager et nytt», sa den danske statsminister Jens Otto Krag alt i 1966. Sitatet blir gjerne framhevet som et eksempel på politikk uten ryggrad, men er realiteten en beskrivelse av all politikk.

Ikke minst i en tid der verdens mektigste politikere skifter standpunkt oftere enn han skifter frisyre i motvind.

Antakelig vil Ap tidligst havne i nye regjeringsforhandlinger i 2021, og da vil alle ha glemt hva Skjæran sa en mandagsmorgen i april 2019.

Skulle han likevel bli minnet på det, kan han trøste seg med at han langt fra er alene om å mene noe annet nå en før, og at velgerne lett tilgir en slik synd.

I hvert fall når den begås av mennesker med mer møkk enn skjermrens under neglene.

Så vel blåst Bjørnar, nå gjelder det bare å ta vare på møkka et par år til.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags