"Kaos» etter valget betyr i verste fall mindretallsregjering, altså slik Norge ble styrt fra 1971 til 2005, så kanskje valgkampen kan slippe det ordet nå?

Av
DEL

AproposOm akkurat en måned går Norge til valg, og dagen etter våkner Norge opp til en ny regjering. Eller ikke. Lite tyder nemlig på at regjeringsutfallet vil være gitt på morgenen den 12. september.

Det skyldes ikke så mye usikkerhet om hvilket stemmetall de enkelte partier får, som hvem av dem som evner å samarbeide med hvem.

Tidligere klare regjeringsalternativer er i ferd med å rakne, på begge sider av politikken. Derfor har Erna Solberg og Jonas Gahr Støre brukt mye tid de siste dagene på å hevde at det hersker mest kaos på motpartens side.

De siste fire årene har Høyre og Frp styrt Norge, med støtte fra Venstre og KrF. At det ikke vil skje etter valget, er for lengst avklart.

Verken Venstre eller KrF vil lenger støtte en regjering der Frp sitter. Venstre har også utelukket å støtte en regjering ledet av Ap, mens KrF fremdeles holder muligheten åpen.

En mulighet som nok ikke ble mindre aktuell, etter at Sylvi Listhaug nylig skjelte ut både partiet og partilederen i svært grove ordelag.

Heller ikke i Ap-rosenes leir har alt vært fred og fordragelighet den siste tiden. Jonas Gahr Støre gikk forrige uke ut og avviste ethvert, formelt samarbeid med Rødt og MDG etter valget. Noe som gjør Ap enda mer avhengig av Senterpartiet.

Utspillet kom da også mens meningsmålingene fremdeles ga store muligheter for et flertall av nettopp Ap og Sp, sammen med SV. I denne ukes måling går både Ap og Sp kraftig tilbake, mens SV ligger akkurat på sperregrensa.

MDG gikk derimot fram, og spratt akkurat over den samme grensa. Dermed synes også Jonas´ førstevalg når det gjelder regjering å være truet, dog ikke like mye som Ernas.

Venstre synes nemlig parkert under sperregrensen, og forblir de der kan selv ikke en forsoning - så usannsynlig den enn synes nå - mellom Sylvi Listhaug og Knut Arild Hareide berge henne.

Akkurat det er blitt Venstres siste desperate trekk i denne valgkampen: en appell til tidligere Høyre-velgere om heller å stemme på Venstre. Fordi et Venstre over sperregrensen er eneste måten de kan sikre seg fortsatt statsminister fra Høyre på.

Venstre har ikke lykkes med sin plan til nå, og lite tyder på at det vil endre seg. Å stemme taktisk i dagens uoversiklige, politiske situasjon vil være et gigantisk sjansespill.

Alt etter det totalt valgresultat kan en stemme til Venstre like godt bli en stemme til en Ap-regjering, som en der Høyre er med.

En måned før valget tyder alt på at hvem som kan danne regjering avhenger av hvilke partier som kommer over sperregrensa og ikke.

Kommer SV over og Venstre under, kan Jonas Gahr Støre starte regjeringsforhandlinger, med gode sjanse for å lykkes. Skjer det motsatte, sitter Erna Solberg med de beste kortene.

Det betyr ikke at det nødvendigvis vil lykkes dem å danne en flertallsregjering, men begge utfall gir forutsigbare konstellasjoner og forhandlinger.

Virkelig uoversiktlig blir det først dersom MDG kommer på vippen. Med sine ultimate oljekrav kan de verken være støtteparti for Ap eller Høyre i regjering.

Det mest sannsynlige da blir en mindretallsregjering med utgangspunkt i et av de store partiene, en regjering som må forhandle seg gjennom Stortinget fra sak til sak.

Og før du kaller det «kaos», husk at det stort sett var slik Norge ble styrt fra 1971-2005. For de av dere som har levd litt kortere enn oss andre; det var ikke akkurat en periode preget av politisk kaos.

Så kanskje resten av valgkampen kan klare seg uten akkurat det ordet; «kaos»?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags