I 2001 gikk Ap mot venstre etter nederlaget. Skal de lykkes med å ta tilbake Nord-Norge, må de gjøre det samme nå.

Jonas Gahr Støre er helt klar på at han fortsetter som Ap-leder. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix/ANB

Jonas Gahr Støre er helt klar på at han fortsetter som Ap-leder. Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix/ANB

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDet heter seg at «når krybba er tom bites hestene». Nå er Arbeiderpartiets krybbe ikke tom – partiet er fremdeles Norges største – men det høyet som er igjen har en bitter ettersmak.

Ap gjør sitt nest dårligste valg etter krigen, og drømmen om regjeringsmakt er knust. For bare noen måneder siden så det helt annerledes ut; Ap lå tett oppunder 40 prosent på meningsmålingene og de fleste regnet med regjeringsskifte. Så begynte valgkampen...

Tidligere har Ap vært kjent for sin evne til å vokse fram mot valg. Denne gang kollapset valgkampen omtrent før den var i gang.

Mulige årsaker har vært analysert før. Nå som det gikk akkurat så ille som mange fryktet, er det Aps egen tur. Så mye har åpenbart gått galt at det ikke finnes én enkel forklaring. Her må hele valgkampen analyseres og de valg som er tatt vurderes.

Og man vil måtte se på hvem som har ansvaret for at det gikk så galt.

Til sjuende og siste havner det ansvaret hos partileder Jonas Gahr Støre. Det finnes allerede krefter i Ap som mener Støre ikke er rett leer. De vil utvilsomt få vann på mølla nå.

Støres posisjon bør da også diskuteres. Å automatisk frede lederen etter et slikt katastrofevalg, er uklok politikk.

Det betyr ikke nødvendigvis at Ap ender med å fjerne Støre. Erfaringen fra 2001 er noe partiet kan lære av. Den gang havnet partiet enda lavere enn nå.

Fire år senere var de tilbake i regjeringskontorene. Og det med samme leder; Jens Stoltenberg.

Sannheten er nemlig at Aps problem stikker mye dypere enn partilederen. Det ser vi ikke minst i Nord-Norge, der Støre fremdeles er svært populær.

Likevel «straffet» velgerne Ap mer enn regjeringspartiene for den politikk som har vært ført de siste fire årene. Ja, for første gang ligger Ap under landsgjennomsnittet i Nord-Norge, en tidligere bastion for partiet.

Årsaken er enkel; det er Ap som har skuffet nordlendingene, ikke Høyre og Frp. Ap fra framstått som en slags rævdilter etter regjeringen, mens Sp har utgjort den reelle opposisjonen.

I 2001 tok Ap et solid steg til venstre etter valgnederlaget, og la grunnlaget for et helt nytt regjeringssamarbeid med SV og Sp. Skal partiet lykkes med å ta tilbake landet – og Nord-Norge som en bastion - må de antakelig gjøre det samme denne gang.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags