En ordfører som scorer høyere i personlig popularitet enn det partiet gjør, gir Ap noe å jobbe med

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Det som først og fremst skiller lokalvalg fra stortingsvalg er det personlige. Ved et stortingsvalg handler det meste om politikk og partier, når man skal velge et kommunestyre kommer også politikernes personlighet i spill.

Det er ikke unaturlig; i et lokalsamfunn har mange direkte erfaring med politikerne og bedømmer derfor hvem de er, like mye som hva de står for. Personlig popularitet betyr derfor mer her enn når man måler folks holdning til rikspolitikerne.

Gårsdagens «ordførermåling» i AN er derfor spennende, selv om det er lenge til neste valg og vi kun får vite ordførers og varaordførers popularitet.

Selv om det er små utslag fra målingen i mai, er det minst to ting å glede seg over for Ida Pinnerød og delvis for Ap.

Det ene er at andelen som mener ordføreren gjør en svært dårlig jobb har gått markant ned.

Det kan tyde på at sjokket over økningen i eiendomsskatten er i ferd med å legge seg. Med to år igjen til neste valg gir det håp om at andre saker etter hvert vil bli viktigere for velgerne, og at det vil dempe «avstraffingen» av posisjonen.

Et annet interessant trekk er at Pinnerød scorer klart høyere i personlig popularitet enn det hennes parti gjør.

Mens 32,7 prosent mener hun gjør en god eller svært god jobb, fikk Arbeiderpartiet kun 22,2 prosent oppslutning på partimålingen for Bodø AN publiserte rett før jul.

Dette er riktignok et tveegget sverd for Ap, fordi det ikke er Pinnerød som er blitt mer populær, det er partiet som har falt ytterligere.

Fortsetter fallet i samme tempo, hjelper det lite å ha en ordfører som er mer populær enn partiet.

Kan Ap derimot stoppe fallet, og til og med stige på gallupen igjen, gir denne målingen håp foran valgkampen i 2019. Ikke minst ettersom personlig popularitet som sagt spiller en større rolle ved lokalvalg.

At Høyre ennå ikke har kommet opp med en egen ordførerkandidat, understreker poenget. Det begynner å haste, for jo mer folk venner seg til en sittende ordfører og hennes personlighet, dess større fordeler får hun.

Nå skal ikke dette poenget overdrives, for Pinnerød er fremdeles ikke en populær ordfører, bare mindre upopulær.

Men Aps langsiktige sjanser er i hvert fall ikke svekket av denne målingen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags