Det er ingen tvil om at det er Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for kaoset

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Apropos«Kaos er granne med Gud», heter et av teaterstykkene til den svenske dramatikeren Lars Norén; fortellingen om en familie som slites i stykker av indre konflikter.

Tittelen har Norén hentet fra 1800-tallspoeten Erik Stangelius, som avslutter et av sine dikt sik: «Natten er dagens mor, Kaos er granne med Gud».

Betydningen er lettfattelig; det er alltid mørkest før det lysner, og ut av kriser kan det vokse noe godt. Det får være trøsten for Bodø Arbeiderparti, som i denne sure førsjulstid har gjort vår by om til landet Kaos.

For det er ingen tvil om at bodøpolitikken for øyeblikket preges av kaos. Det er heller ingen tvil om at det er Arbeiderpartiet som har hovedansvaret for det.

Å overkjøre MDG så brutalt i saken om Rønvikjordene kunne bare få ett utfall. Ikke minst siden Ap allerede hadde brent broene til Rødt.

Dermed endte Ap, SV og Sp opp med å måtte styre Bodø i 2019 etter opposisjonens budsjett.

Det er i seg selv ingen katastrofe. I hvert fall ikke for innbygerne i Bodø. Begge de fremlagte budsjettene er nøkterne, det «blå» noe mer enn det «røde», men begge er også ansvarlige og ingen av dem truer den langsiktige balansen mellom vekst og kontroll.

De har litt ulike vektlegginger, og noen vil utvilsomt merke de «blå» kuttene mer enn om budsjettet forble «rødt». Men noen dyp krise for Bodø kommune som tjenesteyter innebærer det ikke.

Det er også et åpent spørsmål i hvilken grad det innebærer noen dypere krise for de tre partiene som nå tvinges til å styre etter andres budsjett.

Det fratar dem riktignok muligheten for nye, populære satsinger i et valgår, men det spørs om økonomien uansett ville tillatt det. Sjansen er vel så stor for at det måtte komme upopulære kutt.

I så fall har posisjonen nå fått noen å skylde på: Her ser dere hva som skjer når høyresiden får styre budsjettet! Vil dere ha fire år til med det?

Om det virker eller ikke er en annen sak, men vi ender uansett i et svarteperspill, og hvem valgerne til sjuende og sist gir skylda er ikke gitt. Det kan være Aps fremste håp i en ellers svært så vanskelig situasjon. 

Det totale sammenbruddet rundt Ap kommer nemlig på slutten av et usedvanlig turbulent halvår, som startet med at Rødt ble kastet ut av posisjonen.

ANs seneste meningsmåling for Bodø ble tatt opp før det, og den var lite lystelig lesning for de "røde". Selv om Ap var kommet litt i siget, virket løpet kjørt ett år før valget: Høyresiden lå an til 22 mandater, venstresiden 17.

Det skal ekstremt mye til for å snu dette gjennom en normal valgkamp, selv når man regner Rødt og MDG som deler av venstresiden.

Slik sett kan nettopp en disruptiv hendelse som stokker kortene på nytt, være Aps beste sjanse til framgang.

Politiske jordskjelv er nemlig som andre jordskjelv; de flytter om på ting og det er vanskelig å spå på forhånd hva som kommer til å stå og hva som faller.

Ifølge vår seneste meningsmåling er Bodø Ap allerede det partiet som best har lykkes med å få de som ikke stemte i 2015 ned fra gjerdet.

Fristilt fra Rødt og MDG kan de i enda større grad dyrke sin egenart, og appellere til sin «base», tradisjonelle tilhengere som har vært skeptiske til utviklingen de siste årene.

Om det er nok til å vinne valget i 2019 er heller tvilsomt, men det vil antakelig gjøre Ap bedre rustet for det lange løpet om makta i Bodø. Slik sett er det antakelig de mindre partiene i posisjonen som har mest å tape på det som nå skjer.

I romanen «Frihetens øyeblikk» forteller Jens Bjørneboe historien om en navnløs rettstjener og hans opplevelser i «landet Kaos».

Romanen er en del av «Bestialitetens historie»; en dystopisk beskrivelse av en pervers og ond menneskehet, bestående av mennesker som mangler sjel og kun gjør det de er oppdratt til å gjøre.

Mange vil si at dette også er en god beskrivelse av moderne poltikk. En gang etter jul får vi se om det er Bjørneboe eller Norén som får rett i Bodø.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags