Bare 5,6 prosent av MDGs velgere foretrekker Lars Vestnes som ordfører, og MDG ligger an til å havne på vippen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LederIda eller Lars? Det er spørsmålet AN har stilt innbyggerne i Bodø det siste halvåret: Hvem av Arbeiderpartiets Ida Pinnerød og Høyres Lars Vestnes vil du ha som ordfører i Bodø?

Resultatet er forbausende jevnt; ca. en tredjedel svarer Pinnerød, ca. en tredjedel Vestnes og ca. en tredjedel «vet ikke». Bak det siste svaret skjuler seg nok både de som ennå ikke har bestemt seg, og de som ikke vil ha noen av dem.

Hårfint mellom Ida (Ap) og Lars (H): – Det er ikke gitt at det blir noen av disse som blir ordfører 

For det er flere ordførerkandidater enn de to, og AN har fått kritikk for ikke å ta også dem med i målingen. Det er lett å forstå om man tilhører et annet parti enn de to store, men ANs valg avspeiler en politisk realitet: kampen om makta i Bodø står mellom flere partier, men kampen om ordførerstolen står i realiteten mellom de to største.

Uten Høyre eller Ap blir det ikke flertall for noen blokk, og det er svært lite som tyder på at de vil legge ordførerjobben i vektskåla under eventuelle forhandlinger.

Den av Pinnerød og Vestnes som har størst grunn til å være fornøyd med målingen er nok Vestnes. Han er den nye aktøren i dette, mens Pinnerød har hatt fire år på å bygge seg opp og gjøre seg kjent for velgerne.

En sittende ordfører har slik sett alltid en fordel, og jo mer ukjent opposisjonens kandidat er for velgerne, jo større er fordelen. Den blir så mindre og mindre ettersom valgkampen skrider fram og velgerne blir kjent med begge kandidater.

Ut fra det er Vetnes´ posisjon fire måneder før valget overraskende godt. Han har også styrket seg klart siden målingen i mars, mens Pinnerød ligger stabilt.

Pinnerød kan på sin side søke trøst i at hun scorer klart bedre enn eget parti i denne målingen. Det viser til en viss grad av personlig popularitet ut over eget parti. Selv blant Rødts velgere er det et klart flertall som foretrekker Pinnerød, noe som kan overraske etter konfliktene før og etter at Rødt ble kastet ut av samarbeidet med Ap.

Mens Høyre bør ta det som et åpenbart faresignal at Vestnes bare foretrekkes blant 5,6 prosent av MDGs velgere.

MDG ligger på denne målingen an til å havne på vippen i det nye bystyret, så her tar Vestnes en kjempeutfordring med seg inn i valgkampen, om han skal lokke det partiet over på sin side.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags