Gå til sidens hovedinnhold

Ap kan ikke bare påpeke Nord-Norges utfordringer, de må også komme opp med løsninger for landsdelen.

Artikkelen er over 3 år gammel

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

Arbeiderpartiets krise i nord fortsetter. Det viser helgens meningsmåling fra Nordlys. Med 26 prosent av stemmene i Nord-Norge ved høstens stortingsvalg gikk Ap kraftig tilbake og gjorde et historisk dårlig valg.

22,7 prosent av stemmene fem måneder senere viser at nedgangen bare fortsetter. Det er kanskje ikke så rart, etter en lang periode med Giske-sak og sterke indre rivninger i partiet.

Men i samme periode har også Høyre og Frp hatt sine me too-saker, uten at det har rammet dem i nord. Snarere tvert om. Høyre fortsetter framgangen og er nå like stort som Ap i Nord-Norge.

Og ser vi på Nordland alene er partiet klart større, med en framgang på 4,0 prosentpoeng siden valget.

Det bør gi Ap ekstra grunn til bekymring. For tilbakegangen ved høstens valg kunne i stor grad forklares med Senterpartiets ekstreme framgang, basert på eierskap til saker som slo spesielt godt an i Nord-Norge; forsvarsreformer, kommunereform og politireform.

Denne framgangen er nå stoppet opp, og det er i stedet Høyre som vokser. Et parti som også ble straffet av velgerne i nord denne høsten. Det synes i stor grad nå å være tilgitt, mens Aps fall altså fortsetter.

Med 22,1 prosent av stemmene i Nordland nærmer antakelig Arbeiderpartiet seg sitt grunnfjell. Det er til og med lavere enn det partiet fikk ved katastrofevalget i 2001.

Men den gang fikk Høyre 10 prosent lavere oppslutning, Aps velgere hadde gått til SV. Derfra viste de seg nokså lette å få tilbake, og ved valget i 2005 fikk Ap 36, 3 prosent av stemmene i Nordland.

Det kan bli mye verre denne gang, selv om Ap også i 2001 var svekket av indre strid. Forskjellen er at den striden kom før valget og kan forklare mye av tilbakegangen.

Denne gang kom den etter et valg der Ap ble svekket på grunn av svakheter i både politikk og retorikk. Det betyr at selv om partiet skulle lykkes i å lege sårene etter Giske – saken – og det er slett ikke sikkert – gjenstår det å gjenfinne en politikk og en retorikk som appellerer til nordlendingene.

Det innebærer et Ap som ikke bare makter å påpeke Nord-Norges utfordringer, men også å komme opp med bedre løsninger for landsdelen. Det blir ikke lett.

Kommentarer til denne saken