Støyen fra Oslo denne valgkampen viser behovet for sterke medier med hjerte og fotavtrykk i lokalsamfunnene

Av
DEL

AproposSkal du stemme på Erna eller Jonas? Man skulle tro det var hovedspørsmålet i dette valget, om man følger riksmedias dekning av valgkampen.

Partilederdebatter, statsministerdueller og landsdekkende meningsmålinger har fylt både eteren og avissidene de siste ukene. Sentrale spørsmål i analysene har vært om Jonas kan overleve et katastrofevalg for Ap og om regjeringen kan overleve tilbakegang for både Venstre og Frp.

Forståelig nok, når man ser Norge fra Oslo, men helt på siden av hva dette valget egentlig handler om.

Det har jeg ikke minst fått føle på kroppen den siste uken. Jeg har nemlig opptrådt som omreisende debattleder for listetoppene i Maløy, Saltdal og Fauske.

Det har betydd å dypdykke i lokale partiprogrammer og lokale konfliktsaker. Enten det dreier seg om legekontorer i Meløy, masseuttak i Saltdal eller nytt kulturhus i Fauske.

Jeg  har også fått møte dyktige og engasjerte lokalpolitikere, som brenner for disse sakene og sitt lokalsamfunn, ikke for hvem som skal styre Norge. Det får komme om to år, når disse faktisk stiller til valg.

Den takknemlighet jeg og AN er blitt møtt med av folk flest disse stedene, viser også betydningen av å sette lokalpolitikken i fokus. Folk er i stor grad dritt leie de nasjonale debattene, som bidrar til å suge surstoffet ut av lokalvalgkampen.

Det er ikke det at Erna, Jonas, Siv og de andre ikke betyr noe i en valgkamp som dette. Ideologi, partilojalitet og nasjonale saker har også sin betydning når folk skal velge parti i en kommune, men mange føler at de er i ferd med å bli for dominante.

Og at partiene i for stor grad lener seg på dem; nasjonale politikere man knapt ser ellers, bombarderer bygda med besøk under valgkampen, og det levner mange med en flau smak i munnen.

Kanskje flere skulle gjøre som Andøy Ap, som har bedt Jonas Gahr Støre og andre av partiets nasjonale politikere holde seg borte under valgkampen?

Andøy er samtidig et eksempel på at vedtak fattet sentralt, også påvirker oss lokalt. Slik Bodø fikk oppleve i 2012 da vår hovedflybase ble nedlagt.

Og det er ingen tvil om at Sps framgang i nord henger nøye sammen med sentraliseringsvedtak fattet i Oslo, og at smilemaskin Slagsvold Vedums mange kafferaster i nord har hjulpet partiet. Men uten resonans i lokale problemer og betraktninger ville Vedum reist tomhendt hjem.

Det er nemlig der de sentrale politikerne kan gjøre nytte for seg i et lokalvalg; som drahjelp for å løfte fram lokale saker i riksmedia. Det kan ikke gjelde alle saker, noen er for lokale til å interessere bredt, andre får dominere for mye.

Som bompengesaken, som strengt tatt er glohet noen få steder, ellers av liten betydning ved dette lokale valget.

Men når de få stedene der interessen for bompenger er størst, også er våre største byer, er det naturlig at akkurat det fanger riksmedias interesse mer enn masseuttak og legekontorer i distriktene.

Den viktigste lærdommen av denne valgkampen bør derfor være behovet for sterke, lokale medier. Medier med sitt hjerte og sitt fotavtrykk i lokalsamfunnene. Medier om løfter fram det folk er opptatt av lokalt, både i valgkampen og ellers.

Det finnes fremdeles mange av dem, men de er under press. Både økonomisk og tidsmessig.

Bedre samarbeid mellom mediene er en vei å gå. Foran et valg har vi alle en felles jobb å gjøre for demokratiet, innimellom gjør vi den bedre om vi arbeider sammen.

Men til sjuende og sist handler det også om dere; våre lesere, lytter og seere. Ønsker dere å vite mer om de kandidatene dere faktisk skal stemme på, og litt mindre om Erna og Jonas finnes det bare et alternativ. Lokalavisen og andre lokal media.

Vel verdt å tenke over når valget snart er over for denne gang...

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags