Regjeringen skal ha ros for tiltaket, selv om 630 nye arbeidsplasser ikke er noen stor seier for distriktene

Kulturminister Linda Hofstad Helleland, her flankert av Ida Johnsen og Ida Pinnerød kunne avsløre at Bodø får ti nye arbeidsplasser innen kulturfeltet. Foto: Helge Grønmo

Kulturminister Linda Hofstad Helleland, her flankert av Ida Johnsen og Ida Pinnerød kunne avsløre at Bodø får ti nye arbeidsplasser innen kulturfeltet. Foto: Helge Grønmo

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerRegjeringen har besluttet å flytte ca. 630 statlige arbeidsplasser ut av Oslo. Flere kan komme, 1.200 andre er under vurdering og selv om alle neppe flyttes ut kan det samlede tallet fort ende nærmere 1.000.

Som er det mål Venstre har satt seg, partiet som tok initiativ til utflyttingene og fikk forhandlet fram en enighet om det med Høyre og Frp.

Regjeringen skal ha ros for dette tiltaket, selv om det også kan ses som et taktisk svar på Senterpartiets store vekst i distriktene den siste tiden. Og anklagene om at Høyre og Frp ikke «forstår» distriktene, og da særlig Nord-Norge.

Den påstanden blir neppe borte med dette, av de 630 arbeidsplassene ser så langt ca. 90 ut til å havne i Nord-Norge, hvorav 10 i Bodø. Til sammenligning får Østlandet og Vestlandet godt over 200 stillinger hver.

Vedtaket er blitt møtt med forutsigbare reaksjoner, både i det politiske miljøet og i Oslo. Arbeiderpartiet mener utflyttingen nærmest er et overgrep mot de familier i Oslo som rammes.

Det er en legitim reaksjon, men den samme omsorg savnes ofte når det handler om å legge ned offentlige arbeidsplasser i distriktene, slik at folk der må flytte til Oslo. En prosess som har pågått lenge, og som uten tvil vil fortsette.

Det er nok i stor grad forholdet til LO som ligger bak Aps reaksjon, og som også kan forklare at partiet gjorde lite for å flytte arbeidsplasser ut av Oslo da de hadde regjeringsmakt.

Man skal likevel være forsiktig med å utrope det som nå skjer til en stor seier for distriktene. I løpet av de siste 10 årene er det etablert 10.000 nye statlige arbeidsplasser i Oslo. Nå flyttes seks prosent av dem ut.

Dette bør derfor ikke være den siste utflyttingen, samtidig som regjeringen må bli flinkere til å etablere nye statlige oppgaver utenfor Oslo. Både for å utnytte den kompetanse som finnes der, og for å dempe presset på Oslos boligmarked og trafikksystemer.

Sist man gjennomførte en større utflytting fra Oslo havnet blant annet Luftfartstilsynet i Bodø. Det ble en svært vellykket prosess, som viser at det er mulig å bygge opp og utvikle sterke kompetansemiljøer utenfor Oslo.

Så regjeringen må levere mye mer, før det er mulig å si seg helt fornøyd med innsatsen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags