Havfarm i Hamarøy

Nordlaks lokker med 20 arbeidsplasser. Men det går ikke fram av aisreferatet hvor mange av disse arbeidsplassene som tilkommer Hamarøy.

Nordlaks lokker med 20 arbeidsplasser. Men det går ikke fram av aisreferatet hvor mange av disse arbeidsplassene som tilkommer Hamarøy. Foto:

Av
DEL

MeningerIgjen har Avisa Nordland vært «mikrofinstativ» for eieren av Nordlaks AS, milliardæren Inge Berg. I en stor artikkel i avisen mandag, 25.02, er det et referat fra et hastemøtet Inge Berg har hatt med kommunestyret i Hamarøy. Som kjent planlegger Nordlaks å bygge et gigantisk oppdrettsanlegg, kalt havfarm, i fiskefeltet like utenfor vakre Tranøy. Oppdrettsanlegget er planlagt å være 300 m x 64 m, 19.200 kvadratmeter, altså en størrelse som et lite småbruk. Havfarmen vil ha en dybde på hele 42 meter.

Det er ikke vanskelig å forstå at milliardæren Inge Berg gjerne vil etablere seg i dette havområdet, som er mye brukt av yrkesfiskere, lokalbefolkninga og eiere av hytter og fritidshus. Han vil gjerne legge milliarder til milliarder. Det er derimot vanskeligere å forstå hvorfor ikke AN og representantene i kommunestyret i Hamarøy ikke stilte flere kritiske spørsmål til Inge Berg. Ifølge referatet i avisen var det bare uttrykt skepsis til planene, blant annet fra SVs Hilde Vonstad.  Derimot var to av representantene fra Høyre og Venstre positive til etableringen av havfarmen. Hva Sp i Hamarøy mener, nevner ikke journalisten.

Nordlaks og Inge Berg lokker med 20 arbeidsplasser. Men det går ikke fram av avisreferatet hvor mange av disse arbeidsplassene som tilkommer Hamarøy kommune. Det er heller ikke nevnt noe om forsøpling av havet og det utseendemessige. Etablering av 20 arbeidsplasser kan uansett ikke erstatte giftstoffene og forsøplingen oppdrettsanlegget fører med seg.

Det er god grunn til å merke seg at ingen representanter fra Tysfjords vestside var til stede på møtet. Tysfjords vestside, som snart skal inngå i Nye Hamarøy kommune. Det er naivt å tro at denne havfarmen ikke vil få negativ betydning også for Tysfjord. Den skal ligge forankret ikke langt unna innløpet til den sårbare Tysfjorden.

"Komedien" Havfarm utenfor Tranøy på Hamarøy fortsetter. I dag, tirsdag 26.03, følger Avisa Nordland opp med en ny artikkel som har hovedtittelen "Reagerer på hastverk". Artikkelen er mildt sagt en tåkelegging av problemet og skepsisen til etableringen av oppdrettsanlegget. Jeg anbefaler å lese rådmann i Hamarøy, Eirik André Hopland, sin uttalelse i avisa. Her brukes ord som koordinering, oppstartmøte, kartleggingsmøte, prosessen, oppstart, planprosess, planprogram, konsekvensutredning, tema, fokus, områderegulering og detaljregulering. Alt "sauset" sammen i en temmelig uforståelig uttalelse. Artikkelen fortsetter så i samme stil!

Tenk om rådmann Eirik André Hopland kunne formulere seg, og organisere saken, slik at folk flest i Hamarøy forstår hva som foregår, eller gidder å lese det. Det er vel befolkninga som skal forstå, og ikke bare noen få innvidde.

Det eneste positive jeg kan skimte i den siste AN-artikkelen, er det to representanter i kommunestyret, Britt Kristoffersen (Sp) og Asbjørn Bye (Ap), sier til avisa: "Vi reagerer på at det brukes en svært uryddig tilnærming for å komme i gang med en områderegulering. To typer reguleringsplan blandes sammen og dermed blir feil framgangsmåte brukt." Mitt spørsmål er da: Hvem er det som er «uryddig»? Er det den politiske ledelsen eller rådmannen, som er saksforbereder. Jeg svarer selv, for da får jeg et svar jeg liker: Det er rådmannen og den politiske ledelsen i Hamarøy kommune.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags