Operasjon Dagsverk (OD) har siden 1964 gitt norske skolelever muligheten til å gi bort en dag av sin utdannelse i solidaritet med ungdom i andre land. Dette er en stolt og lang tradisjon som vi verdsetter.

I mars i år valgte et overveldende flertall av representantene på Elevtinget, Elevorganisasjonens øverste demokratiske organ, at årets OD-midler skal gå til KFUK-KFUM Global sitt arbeid i Palestina. Under slagordet «Frihet til å leve» setter årets OD-prosjekt søkelys på palestinsk ungdom som er født inn i en konflikt de ikke var med på å starte, men som de må leve med konsekvensene av. Ungdom i Palestina skal gjennom årets OD-prosjekt få hjelp til å håndtere traumatiske opplevelser, og støtte til å komme tilbake på skolen eller ut i jobb. Pengene skal videre gå til likestillingsarbeid innad i det palestinske samfunnet, samt gi ungdom opplæring i ikkevoldelige og demokratiske virkemidler for å skape endring.

Selv om årets Operasjon Dagsverk prosjekt handler om Palestina, betyr ikke det at OD har «valgt side» i konflikten mellom Palestina og Israel. OD er verken pro-Israel eller pro-Palestina. OD er pro-menneskerettigheter og tror på at palestinsk ungdom kan være med å skape en fredfull fremtid for alle i regionen.

For veldig mange unge har OD vært starten på et stort og viktig engasjement for globale utviklingsspørsmål. Derfor er det bekymringsverdig at årets aksjon og OD-ungdom har blitt kritisert og hetset på bakgrunn av misforståelser og usannheter. Årets OD-prosjekt er ikke kontroversielt og det er utrolig viktig å passe på at dette ikke blir en destruktiv opplevelse for ungdommen i høst, men heller noe de har lyst til å bygge videre på!

Alle ODs prosjekter – også årets prosjekt – blir nøye gjennomgått av organisasjonens bistandsfaglige råd som ser til at prosjektet oppfyller alle ODs prinsipper for støtte. Dette gjelder også årets prosjekt.

Det er norske skoleelever som har valgt årets Operasjon Dagsverk-prosjekt. Vi som signerer heier på ungdom, på ungdomsengasjement og på fredsarbeid.

Med ønske om at årets OD-dag blir en fantastisk opplevelse,

Signert,

Akulbi

Alamal Foreningen

Amnesty International

Attac Norge

AUF

Bestemødre for fred

Caritas Norge

Changemaker Norge

EL og IT forbundet

Elevorganisasjonen

Fagforbundet Bergen

Fagforbundet Teologene

Fellesutvalget for Palestina

Flyktninghjelpen

Forandringshuset Norge

Grønn Ungdom

Industri Energi       

Kirkens Nødhjelp

KKV – Kirkelig Kulturverksted

Kvekerhjelp

Mellomkirkelig råd

Nablusforeningen i Stavanger

Natur og Ungdom

Naturvernforbundet

NNN avd. Oslo og Akershus

Norges KFUK-KFUM

Norges KFUK-KFUM-speidere

Norges Kristelige Studentforbund

Norsk Folkehjelp