Prøveboring på Trænarevet, Salten i faresonen

himmel og hav

himmel og hav Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I dag ble det gitt grønt lys fra regjeringa til å starte den omstridte prøveboringa etter olje på Trænarevet. Lofotrådet har i en uttalelse bedt om at denne tillatelsen trekkes tilbake. Norske sjømatbedrifter protesterer, det samme gjør fiskeri og miljøorganisasjoner. Alle peker på et denne virksomheten er en trussel mot de rike produktive havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Og det er selvsagt god nok grunn til å stoppe prøveboringen
Men hva med Saltenregionen. Et oljeutslipp havet transporteres av vind og strøm. Men det er vinden som er den sterkeste faktoren i transporten. Trænarevet ligger like nært Saltenregionen som Lofoten. I forhold til vindretninger fra vest og nordvest er da Saltenregionen svært utsatt. Konsekvensene ved et landpåslag av olje i mellom holmer og skjær i den komplekse skjærgården utenfor Bodø vil være dramatiske. Tidevannet som strømmer kraftig mellom holmene vil gjøre et opprydningsarbeid veldig vanskelig.
Tillatelsen til denne prøveboringen forutsetter at den er ferdig til 1 februar. Årsaken til dette er at skreien er på vei for å gyte, og at fuglelivet blir rikere utover vinteren. Det er vel og bra. Men det er samtidig en innrømmelse av at risikoen er tilstede.
Folkeaksjonen Oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja vil ikke være med på å ta denne risikoen. Det bør heller ikke Saltenregionen være. Vi oppfordrer politikere i Bodø og Salten til å støtt opp om kravet fra naboene i nord. Krev at regjeringen trekker tillatelsen, og at ojeriggen West Hercules snur.
LEVE HAVET

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags