ALTERNATIV MELKEKU?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevNorsk olje- og gassindustri har i ca. 50 år har bidratt til at et lite «lutfattig» land som Norge nå har ufattelige ca. 8 000 milliarder «nedsyltet» i «pensjonsfondet» pga. spesielle skatteregler for slik industri – et beløp som noenlunde tilsvarer 1,6 mill. kr for hver innbygger i Norge! (Jeg har begynt å tenke på å kreve min andel utbetalt i nær framtid).

Mange økonomer/politikere frykter for hva vil skje med lille Norge når olje- og gassinntektene tar slutt om noen tiår?

Særlig tar venstresiden i norsk politikk til orde for at Norge bør «stenge ned» sin offshoreproduksjon snarest mulig for å begrense CO₂-utslipp, og heller satse på annen bærekraftig næring.

Høyresiden i norsk politikk – med støtte av div. økonomer sier at Norge ikke har råd til å gi avkall på de enorme skatteinntekter olje- og gassindustrien gir oss, men bør bringe hver gjenværende oljedråpe/gassboble til overflaten og inn i egnede rør for salg internasjonalt?

Cannabis

Etter å ha sett innslag i NRKs siste søndagsrevy med bl.a. tema fra USA, og cannabislegaliseringen i mange delstater der den siste tid, og myndighetenes skattlegging av slik produksjon/omsetning – er det innlysende for meg at her kan Norge «sette en ny nasjonal melkeku» på fór som et alternativ til påstått forurensende gass- og oljeproduksjon – og som for mange bør anses som «bærekraftig».

USAs delstat California, og andre stater, skattlegger cannabis-produksjon og -omsetning med ca. 50 % skatt, (jf. nevnte NRK-innslag) og har allerede svært betydelige inntekter av den type industri.

Lille, «tåpelige» Norge nøyer seg med stusslige 23 % selskapsskatt – WOW, hvilket skattemessig forbedringspotensial!

Vel nok har ikke Norge det samme varme klima som California, men også der framgikk det av reportasjen til Anders Magnus at cannabisproduksjonen foregikk i dertil egnede drivhus.

Drivhus

I Norge finnes drivhus på til sammen flere hundretusener m² som produserer tomater/agurker og andre ulønnsomme grønnplanter med betydelig statssubsidiering for å være konkurransedyktig i forhold til produsenter i mellom- og sør Europa -hvilket er en kostbar og tapt kamp i utgangspunktet.

Mitt råd – slutt med sånt TULL og legg om driften til en bærekraftig cannabis-produksjon!

Mange miljøvernere og planteetere hevder at «promp» og annet utslipp fra bakenden av våre husdyr påfører vår klode ubotelige klimaskader i form av metangass?

Metangass

Ja-vel – hvis det er riktig foreslår jeg at staten Norge i stedet for å subsidiere håpløs nasjonal tomatproduksjon etc. heller gir driftsstøtte til innsamling av nevnte metangasser til oppvarming av drivhus for produksjon av cannabis, og gjør at vi derved samtidig unngår brutal nedslakting av våre husdyrsvenner.

Øystein Sunde har jo for mange år siden gitt oppskrift på hvordan slikt kan gjøres – nemlig samle «fjerter» på en flaske – som kan distribueres videre til produksjonsstedene. (jeg forutsetter at det benyttes gjenbruksflasker).

Jeg ser ikke bort fra at det vil være mulig å oppnå en viss distribusjons- og eksportstøtte fra Trumpén siden USA synes å være umettelige for den type føde/stimulans?

Anser ellers at han forstår at en kraftig rustilstand blant USAs velgere kan bedre hans sjanser til gjenvalg i 2021?

Ovenstående forslag anses å være en vinn/vinn-situasjon som ivaretar norsk industri- og skattepolitikk – så vel som aktuelle krav til bærekraft og klimapolitikk, og som vel også politikere fra Venstre (les Trine) ser nytten av?

Kurt Lofthus

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags