Varsko her: Positive nyheter!

Kjære leser. Det er jaggu ikke mye å glede seg over i Nordland for tida.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Negative nyheter står i kø. Befolkningsnedgangen slår gamle rekorder. Det handler om fergeopprør, kutt i videregående skoler, nedleggelser i høyere utdanningstilbud, sentralisering, sykehuskrangel, kutt i kommunetilbud og armod i fylkeskommunen.

«Nå er det full krise», sa fylkesrådsleder Tomas Norvoll etter framleggelsen av Indeks Nordland denne uka.

På toppen av alt sliter vår herre med å gi oss lyset tilbake, mens værgudene bader oss i vann for å roe gemyttene. Nå lurer vi på om også sola ble værende i sør for godt.

Joda. Vi i mediene er i høyeste grad medskyldige. Vi bidrar til å forsterke og kringkaste elendigheten til resten av landet. For et par uker siden skrev jeg selv i denne spalten om folketallet som går, unnskyld uttrykket, til helvete.

Hvordan kan vi tro at summen av høylytte elendighetsbeskrivelser skal friste unge mennesker til å bli værende - eller flytte hit fra andre kanter av landet?

I dag har jeg derfor bestemt meg for å framsnakke Nordland. Man skulle ikke tro det, men begrepet framsnakking er oppfunnet her, av Svein Spjelkavik i Andøy. Av og til bør vi for eksempel snakke om hvorfor en liten kvart million mennesker velger å bo i Nordland, selv om vi ble 839 personer færre i fjor. I Salten-regionen var det vekst.

Rapporten fra Indeks Nordland er et fint sted å lete etter positive nyheter. Hør bare her: Nordland satte nok en gang eksportrekord i fjor. Vi passerte 30 milliarder kroner i eksportleveranser. Vi står for nær åtte prosent av den totale eksporten fra fastlands-Norge. Verdien av eksportert fisk var på nesten 17 milliarder kroner og økte med mer enn 20 prosent fra 2018. Slå den!

Næringslivet i Nordland omsatte for 235 milliarder kroner i 2019. Det er en vekst på 3,3 prosent fra året før. Fiskeri oghavbruk, bygg og anlegg og reiseliv har hatt den sterkeste veksten.

Bedriftene i Nordland hadde i 2019 en driftsmargin på 10,1 prosent. Det er langt over gjennomsnittet for landet som er 6,8 prosent. Verdiskapingen i Nordland økte med nesten fem milliarder fra 2018. Salten ligger helt på topp.

I løpet av fjoråret ble det skapt 1 105 nye jobber i Nordland. Arbeidsledigheten var bare 1,9 prosent, mot 2,2 prosent i hele landet. Og utsiktene for 2020 er gode. Det blir fortsatt vekst i Nordlands-økonomien. Reiseliv, sjømat og husholdningers konsum vil trekke opp veksten.

Tilbake til folketallet: Fokuser på steder som lykkes med vekst, som for eksempel Lovund, Tomma, Svolvær og Bodø. Husk også på alle de mange tusen andre gode grunnene til å leve et rikt og godt liv her.

Sånn! Det var godt å få det ut. God helg til alle i verdens vakreste Nordland.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags