Nord Universitet skader Bodø

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Takk til Stein Sneves kommentar om hvordan Nord Universitet skader Bodøs omdømme i AN 30. august. For å utfylle bildet vil jeg føye til at Nord ikke bare er et offer for regjeringens manglende vilje til å betale for de nye universitetene. Raseriet mot ledelsen ved universitetet er dessverre velbegrunnet, for prosessen har siden før fusjonen i 2016 og til nå vært preget av feilinformasjon, løftebrudd og manipulerende bruk av data.

Les Stein Sneves kommentar her

Er det virkelig slik at befolkningen på Helgeland, og over 70 % av Nordland, ikke forstår situasjonen? Nords problem er at de aldri har gjort ett eneste forsøk på å oppfylle fusjonsplattformen om å styrke studiestedene hos fusjonspartneren Nesna. Hadde de bare i det minste prøvd på det, ville det vært større grunn til å føle sympati med Nord.

Nå er det i stedet ingen som tror at Nord hadde planer om noe annet enn å slakte Helgeland. Opptak til studier i Mo i Rana, Nesna og Sandnessjøen ble stanset umiddelbart etter fusjonen. Resultatet ble at studentmassen gikk fra 1300 studenter til 430 på tre år. Studentsamskipnaden reduserte staben på Nesna fra 12 til en halv stilling, med fjerningen av TV-skjermene på studenthyblene som et symbolsk lavmål (!).

Begrunnelsen for å legge ned viser seg å være ren bløff, regissert blant annet av byrået Apeland for millioner. Søknadstallene er i stedet blant de beste i Nord, og Nesna har blant de mest fornøyde studentene i hele landet. Forskningen er heller ikke verre enn i Bodø eller Levanger, tvert om, se for eksempel Nokuts tall:
Publikasjonspoeng på fagområde «Lærer, pedagogikk, idrett og kultur», fordelt på studiested 2015. Nokut 2016.
Her har Nesna 0,48 poeng, klart best i hele nord.

Når Bodøs omdømme i disse dager blir skadet, er det fordi Nord framstår mer og mer som løgnfabrikken Pinocchio. Nord trenger ingen tråder for å bli styrt av noen dukkefører fra Oslo, men styres av fake news i Bodø og Levanger. Høyere utdanning på Helgeland legges ikke ned fordi det er en uunngåelig utvikling, men som resultatet av en fiendtlig overtakelse. Dette blir bare enda styggere når man samtidig ser at Universitetet i Tromsø lykkes med å utvikle sine fusjonspartnere i Alta, Harstad og Narvik. Imens dyrker Nord sin selvmedlidenhet.

Nord Universitet er ikke bare farlig for Helgeland, men også for Bodøs omdømme og egen utvikling. Nordlands eneste universitetsmiljø i Bodø står nå alene mot en rekke trøndelagsbyer som har sluttet rekkene. Samtidig har ikke Bodø kommune lagt to pinner i kors for å hjelpe verken Sandnessjøen eller Nesna. I stedet slutter de opp om Nords offermentalitet. Hvis Bodøs politikere vil på banen, bør de heller stille Mørkved til ansvar, og se seg om etter en universitetspartner med større integritet og kompetanse til å utvikle regioner.Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken