Nordland er kystfiskefartøyenes rike

Fisken skal gi arbeidsplasser både på hav og land

Fisken skal gi arbeidsplasser både på hav og land Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Bosetting og næringsliv i Nordland er avhengig av en fiskeripolitikk som sørger for mange arbeidsplasser både på hav og land. Det er viktig for kysten i nord at regjeringa og FrP ikke går for full maskin i feil retning og vedtar kvotemeldinga nå.

Hvem tjener på at vi ikke stopper opp, men lar det utenlandske eierskapet øke? Hvem tjener på at fiskeriavhengige kommuner fortsatt mister fiskeriaktivitet? Hva betyr det for Nordland at stadig økende kvotepriser gjør det vanskelig å rekruttere nye fiskere?

Riksrevisjonen har kontrollert fiskeripolitikken fra 2004 og frem til i dag. Den har sett på om de målene som Stortinget har satt for fiskeripolitikken er oppfylt. Resultatet er dårlig. Selv om inntjeningen for fiskerne har gått opp, så har kystsamfunn og fellesskapet tapt. Senterpartiet vil justere kursen slik at hele laget, som består av fiskere, kystsamfunn og fellesskapet, kommer i mål. Vi vil ha en skikkelig lagseier, hvor enda flere kan juble over resultatet.

Her er riksrevisjonens funn:
- Eierskapet til fartøy med kvoter er samlet på færre hender.
- Fiskeristrukturen er mindre variert. Fartøyene er færre og større.
- Utenlandsk eierskap er økende.
- Økte kvotepriser har gjort det vanskeligere å rekruttere nye fiskere.
- Flere fiskeriavhengige kommuner har fått redusert fiskeriaktivitet.
- Endringer i den minste kystflåten har negative konsekvenser for kystsamfunn.

Bare en uke etter disse alvorlige funnene som viser at fiskeripolitikken svikter på alle områder, bortsett fra når det gjelder verdiskaping, vil regjeringa banke kvotemeldinga i Stortinget. Det er uansvarlig å vedta kvotemeldingen nå. Framtida til kysten er for viktig til å ikke ta Riksrevisjonens funn med inn i behandlingen av den viktige kvotemeldinga.

Senterpartiet vil sende kvotemeldingen tilbake til regjeringen. Kystfolket fortjener en ny melding som faktisk støtter opp under en politikk for å styrke kysten.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken