Kanskje tiden er inne til å legge vekk de verste fiendebildene, og heller være opptatt av det vi i Nord-Norge kan samarbeide om.

Av
DEL

LederDet har tilsynelatende brutt ut «full krig» mellom Nord-Norges to største byer. Årsaken skal være et dyptstikkende Tromsø-hat i Bodø.

Det er i hvert fall påstanden i en lederartikkel i bladet Nordlys. Bakgrunnen er at én -1- journalist i AN har skrevet en personlig kommentar der påstanden om at Mack er hele Nord-Norges øl problematiseres.

Ut fra denne ene kommentaren konkludere Nordlys med at ikke bare AN, men Bodø, ja, faktisk hele Nordland hater Tromsø.

Og vi er visst ikke alene. For kort tid siden beskrev Nordlys` politiske redaktør hele Nord-Norges forhold til landsdelens største by slik: «Forakt og misunnelse mot juvelen Tromsø».

Og det er skrevet helt uten ironi.

Nordlys´ lederskribent vet selvfølgelig meget godt at journalisters personlige kommentarer i en avis er nettopp det, en personlig mening. Avisens mening finner man kun i dens leder.

Ikke alle lesere er klar over dette, så når Nordlys antyder at kommentaren er et uttrykk for ANs syn på saken, er det i beste fall et billig, retorisk tjuvtriks.

I verste fall et krav om at AN burde sensurere slike ytringer. Slik at Nord-Norge står fram med én, felles stemme. Det er en holdning som heldigvis er mer utbredt i medier underlagt regimer av en annen sort enn det norske.

Nordlys avslutter sin leder med å skrive at dersom nordlendingene har de holdninger avisen tillegger oss, så «har ikke vi mer å snakke om».

Vi i Avisa Nordland kan forsikre om at vi fremdeles ønsker å snakke med dem som er uenige med oss, de som har andre holdninger enn oss, ja, til og med de som skjeller oss ut. Det tror vi også gjelder de fleste andre nordlendinger.

Bare gjennom en slik dialog kommer verden videre. Og det er en nordnorsk dialog, som må omfatte mange flere enn Bodø og Tromsø.

Så kanskje tiden er inne til å legge vekk de verste fiendebildene og den mest oppblåste retorikken, og heller være opptatt av det vi har felles og det vi kan samarbeide om.

Men skal det kunne skje må vi først lære oss å leve med at det også finnes motstridende interesser mellom oss.

For intet samarbeid kan vel forutsette at man skal være enige om absolutt alt, som Nordlys synes å kreve.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags