Vi klarte i nord å bringe folket sammen på tvers av en av verdens mest stengte grenser.

Vignett.

Vignett. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

AproposNord-Norge har et forhold til Russland. Norge har det ikke. Det er den egentlige situasjonen ved grensen på Storskog.

Siden 2010 er forholdet til Russland forverret på alle områder. Det gjelder også hvordan Nord-Norge forholder seg til at Russland er vår nabo.

Det er bråk rundt Barentssekretariatet. Landsdelsutvalget er lagt ned. Det nye nordnorske rådet er nesten helt taust og vi hører lite til universitetene i Bodø og Tromsø sine grenseoverskridende prosjekter. Sparebanken Nord-Norge har solgt seg ut av tapsprosjektet med å drive russisk bank. Du skal også lete lenge etter næringslivsaktører som har interesser i Russland lenger.

Vi kan ikke bare skylde på isfronten mellom Europa og Russland eller den særdels lite vennlige tonen mellom Barrac Obama og Vladimir Putin.

For jeg synes ikke det er påviselig noe sted at det norske byråkratiet med Utenriksdepartementet i spissen, har anstrengt seg for å avhjelpe situasjonen.

Mens flyktningene syklet inn over Storskog, var verken UD eller UDI på plass. Det ble kaos og beskrives fortsatt som et kaos. Senest når UD ikke engang holder Politiets utlendingsenhet orientert om hvordan man skal opptre på grensen. Det minner om hvordan UD i gamle dager håndterte nordområdene: Per brev og telefon.

Den nye situasjonen med flyktninger har kommet på toppen av en høyspent situasjon utløst av krigshandlinger i Ukraina og Syria.

Går man 40 år tilbake i tid var det nøyaktig den samme problemstillingen.

Krig og krigstrusler holdt grensene stengt.

Man trenger ikke å repetere hele historien. Men grensen over Storskog ble gradvis åpnet. På det meste strømmet hundretusener av russere til Kirkenes. Det ble bygd egne kjøpesentre for å håndtere «den nye pomorhandelen».

I praksis var ikke grensen stengt.

Jeg tviler på at noen i sør visste at det i Finnmark florerte med russisk aktivitet.

Tilbakeslaget i nord, kom først med at russerne måtte legge på is utviklingen av de enorme gassfeltet Stockman. Stockman skulle ført Norge og Russland inn i en ny symbiose, med omfattende olje og gassaktivitet. Statoil ble invitert inn som hoffleverandør av vår ypperste teknologi.

Nå er vi tilbake der det hele begynte. Latteren satt nok løst når Nordland fylkeskommune finansierte balalaika-orkester på besøk. Folkedans ble omtalt som nordnorsk tull og tøv.

Vel oppskriften var kanskje litt enkel, men utfallet smakte godt.

For vi klarte i nord og bringe folket sammen på tvers av en av verdens mest stengte grenser.

Per Torbjørn Jystad, næringslivsjournalist

Det ble bygd kjøpesentre for å håndtere den nye pomorhandelen.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags