Nord-Atlanteren og Barentshavet har blitt kaldere

Atlanterhavsvann inn i Barentshavet mellom Fugløya og Bjørnøya. Svarte linjer viser årlige verdier, tykke linjer viser 3 års løpende gjennomsnitt og stiplede svarte linjer viser 30-årsmiddelet for perioden 1981–2010.

Atlanterhavsvann inn i Barentshavet mellom Fugløya og Bjørnøya. Svarte linjer viser årlige verdier, tykke linjer viser 3 års løpende gjennomsnitt og stiplede svarte linjer viser 30-årsmiddelet for perioden 1981–2010. Foto:

Av
DEL

LeserbrevVi vet at Nord-Atlanteren har blitt betydelig kaldere de senere årene, noen steder rundt -1,5C. Og enda lenger nord? Havforskningsinstituttet har lagt ut dokumentasjon på at også Barentshavet er blitt kaldere de senere årene:

https://www.hi.no/hi/nyheter/2020/januar/barentshavet-har-blitt-kjoligere-det-flytter-iskantsonen-lengre-sor

HI har overvåket temperaturene i Barentshavet i mer enn 70 år.

– Overvåkningen vår viser at temperaturene i Barentshavet har gått nedover de siste fem årene, forteller HI-forsker Randi Ingvaldsen.

– Temperaturene i sørvestlig del er nå nede på omtrent samme nivå som de var tidlig på 2000-tallet.

Grafen viser nedkjølingen i flere områder startet for 10-14 år siden, alt etter øyet som ser. Altså helt i tråd med at oppvarmingen siden 1976 iht. naturlige 30-års variasjoner skulle først toppe ut rundt 2006 og så gradvis bli kaldere, jfr. kuldeperioden i nordområdene 1946-76, varmeperioden 1976-06, og nå er vi fra 2006 iht. samme syklus inne i en nedkjøling som bør nå sine laveste nivåer på 2030-tallet, kanskje med bunnpunkt omkring 2036-37.

Tiden vil vise om dette vil skje som forventet også i denne syklusen.

Havklimaet i Barentshavet er i stor grad avhengig av det varme atlanterhavsvannet som kommer inn fra sørvest.

– Barentshavet har blitt kjøligere fordi vannet som kommer inn med den norske atlanterhavstrømmen, som er fortsettelsen av Golfstrømmen, har vært kjøligere, forklarer Ingvaldsen.

Avslutningsvis får vi selvsagt den politisk korrekte kommentaren om at nedkjølingen er naturlige variasjoner men at oppvarmingen selvsagt er noe annet.....osv.... - men dette er vel i stor grad en nødvendig besvergelse man benytter for å sikre seg at klimahysteriske byråkrater og politikere ikke skal skjære ned fremtidige budsjetter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags