Gå til sidens hovedinnhold

Neste generasjon er mer enn SKAM

Artikkelen er over 5 år gammel

Vi vil vite hvordan Norges ungdommer staker ut veien for landet, og hvilke innovative vrier vi kan forvente.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som et stormende hav har Storbritannia akkurat blitt kastet ut i politisk kaos etter en overraskende folkeavstemning som til slutt falt ned på ønsket om å forlate EU. Det er lenge til det blir tomt for tema å snakke om relatert til dette, men det mange allerede har bitt seg merke i var det overveldende flertallet for å bli blant de i aldersgruppen 18-24 år. Her stemte hele 75% for å bli. Samtidig var det bare 36% i aldersgruppen som deltok.

Demokratiske valg skal speile befolkningen, og det er derfor naturlig at man ikke kan ”velge sine velgere” ut ifra hvor mange år de sannsynligvis har igjen som innbyggere, men det hever fortsatt et viktig tema, også her hjemme. Hører vi nok om hvilken framtid denne aldersgruppen ønsker for seg og sine? Hvordan gjør vi slik at de som skal leve da dagens beslutninger blir realisert, også er med og former dem? Og hva med de som ruster seg for å bli morgendagens beslutningstakere, hvordan ser de på framtiden.

Samtlige av beslutninger som tas i politiske korridorer tas med sikte på hvordan neste versjon av Norge skal se ut. Men hvem består neste versjon av Norge av? Og hvilke spørsmål er denne målgruppen opptatt av? Små og store endringer skal forme hvordan vi lever, jobber og prioriterer ressurser over en lengre tidsperiode, og langs hele norskekysten.

Vi er eksperter i å mene noe om det aller meste. Spaltene som gir personlige meninger et ansikt finnes i samtlige aviser, og de vokser. De politiske aktørene som kommenterer, debatterer og forsvarer er de etablerte. Skal samfunnsdebatten øke i verdi må hele bredden representeres mye, mye oftere! Engasjementet for å forstå neste generasjon må strekke seg lenger en til å analysere karakterene i tv-serien SKAM. Vi vil vite hvordan Norges ungdommer staker ut veien for landet og hvilke innovative vrier vi kan forvente.

I Norge er vi så heldige at vi har sterke og etablerte ungdomspartier- og organisasjoner som allerede har oppdaget et brennende samfunnsengasjement, og gjort noe med det. I de ulike grupperingene, fra AUF til Sosialistisk Ungdom, skapes politikken og ideene som virkelig kommer til å forme den framtidige politikken. Vi kan altså så smått spå framtiden på mer enn én måte, både gjennom valgene og prioriteringene som tas i dag og gjennom å bli kjent med de som skal ta valgene i neste politiske generasjon.

I det ideelle mediebildet kjenner vi ansiktene til ungdomspolitikerne adskillig bedre, kanskje til og med like godt som Noora og William. Vi fryder oss over kritikk mot det etablerte og nye politiske ideer. Ikke minst blir vi utfordret om hvilket Norge vi har potensiale til å skape. Dette er både en shout-out til ungdomspolitikerne selv om å hive seg på oftere, men også til media til å oppsøke deres meninger og engasjement mer jevnlig. Ikke kun som et alibi for å ”fylle debattrommet” med representasjon fra flere generasjoner, men på alvor. For å vite hva neste versjon av Norge faktisk blir.

Det er ett år igjen til valg. En framtidig dreining av Norge skapes hver dag, ved å hele tiden kvesse hjernene, vende og vri på spørsmålene og å tørre å ta debatter. Men også tørre å høre på de unge stemmene. For å ta neste generasjon på fullt alvor tar vi nå initiativ til et toppmøte langt til havs. I 48 timer skal landets framtidige beslutningstakere samles for å ruste framtidsskuten for Norge. En seilas som kan bli like innovativ, overraskende og dynamisk som hver en dramaserie på beste sendetid. Vi samles i havet den 6.- 8. juli, mitt i Norge på polarsirkelen. Her vil vi fremlegge framtidens store spørsmål. Og vi håper dere etablerte lytter.

#havetemordi

Siri Beate Arntzen, SALT og Moa Björnson, Træna kommune, er arrangører og leder av kræsjkurset Havet e mor di som samler framtidens beslutningstakere til et 48-timers arrangement langt til havs den 6-8 juli. Kræsjkurset avsluttes med et livesendt KYST-TING som blir avhold på Trænafestivalen den 8 juli kl 11.30 – 13. Les mer på www.tenktraena.no/havetemordi og følg debatten under #havetemordi

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.