Gå til sidens hovedinnhold

Naturvitenskapens død.

Artikkelen er over 5 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Den 12 desember 2015 kan i mange sammenhenger regnes som den dagen da naturvitenskapen døde. I tidligere tider pleide vitenskap og samfunn å samarbeide. Slik kunne man gjøre nye oppdagelser, avklare hvordan ting/naturlover virket, slik at vi kunne forenkle livene våre. Naturvitenskapen var kompromissløs, og tillot ikke toskeskap. Slik er det ikke mer. Slutten var ikke vakker. I stedet for å la naturvitenskapen dø i stillhet, ble den trukket med makt inn i lokalene til COP21 (klimamøtet) i Paris. Der ble den fornedret og pint til siste pust. Mange av verdens ledere samlet seg rundt den og ropte:

"Vi kan stoppe klimaendringene!"

"Vi må hindre at jordens temperatur overstiger 2 grader!"

"Oppvarmingen er ute av kontroll!"

"Folk lider under klimaendringene!"

Slik fortsatte det med disse pseudo-vitenskapelige uttalelsene som flerret huden av vitenskapen. Sårene var dødelige, men den kjempet for livet, den siste gnist av sannhet gav den litt styrke på slutten. Til sist var den bare en skygge av seg selv, pusten kunne knapt merkes. I en liten pause gikk en av delegatene fram til vitenskapens ødelagte legeme og kunngjorde: "Frykt ikke! Jeg har et enormt pengebeløp til studiet av ødeleggende klimaendringer. Ta det, og du vil leve."


Penger! Det er den eneste og største svakheten vitenskapen har. Penger er som enhver annen narkotika. Tas den i små, kontrollerte doser, kan effekten være gunstig og oppkvikkende. Men for store doser er livsfarlige, og gir avhengighet. Og som alkohol trenges det stadig større mengder for å gi samme virkning som før. Her vil vitenskapen si og gjøre hva som helst for å opprettholde pengestrømmen.

Dette advarte den amerikanske president Eisenhower om i sin avskjedstale – sitat:

"Today, the solitary inventor, tinkering in his shop, has been overshadowed by task forces of scientists in laboratories and testing fields. In the same fashion, the free university, historically the fountainhead of free ideas and scientific discovery, has experienced a revolution in the conduct of research. Partly because of the huge costs involved, a government contract becomes virtually a substitute for intellectual curiosity. For every old blackboard there are now hundreds of new electronic computers.

The prospect of domination of the nation's scholars by Federal employment, project allocations, and the power of money is ever present -- and is gravely to be regarded.

Yet, in holding scientific research and discovery in respect, as we should, we must also be alert to the equal and opposite danger that public policy could itself become the captive of a scientific-technological elite.

It is the task of statesmanship to mold, to balance, and to integrate these and other forces, new and old, within the principles of our democratic system -- ever aiming toward the supreme goals of our free society."

Denne advarselen har imidlertid gått upåaktet hen. Vitenskapen trodde den kunne klare seg, men den spurte hele tiden etter mer, mer og mer. Den innrømte aldri at den hadde et problem. Nå som den er død, er utsiktene dystre. Paris-konferansen har bundet seg til å bruke 100 milliarder dollar – eller mer – hvert år for å løse et problem som ikke er et problem. Klimaet har bestandig endret seg, vil fortsette å endre seg, og kan aldri stoppe å endre seg. Det er derfor helt umulig å kjempe mot dette.

Vitenskapen er ikke til stede for å fortelle oss at oppvarmingen av jorda stoppet opp for nesten 20 år siden. Den kan heller ikke understreke for oss at klimamodellene IPCC stoler på har gitt oss forferdelig feilslåtte spådommer om fremtidig CO2-drevet oppvarming. Dens fravær gjør at vi heller ikke kan få med oss at alle de andre dommedagsprofetiene også feiler.

Naturvitenskapen er død – det som er igjen er rå makt. Man kan selvsagt håpe at sann vitenskap vil gjenoppstå av asken, men det ser mørkt ut.

For tiden er der ikke livstegn mer.

Kondolerer!


Kommentarer til denne saken