Kvalnessaken

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevVet du at en tredjedel av landets myrer har forsvunnet etter krigen, og det er en stor trussel mot flere fugler som allerede er rødlistet? Likevel fortsetter kommunene å dyrke ned myrene og regulere myrer om til hyttebygging. Det skjer også i Bodø kommune som på det planlagte hytteområde mellom Kvalnes og Evenset.

Dette er et område hvor blant annet Storspoven holder til og har holdt til i så lenge jeg kan huske. For en uke registrerte jeg sju stykker samtidig. I går kveld kom et par fram og viste stolt fram tre unger nedenfor huset mitt.
Storspoven er på rødlisten og går en tidlig utryddelse i møte om våtmarksområdene forsvinner. Den er sterkt utryddingstruet.

Et nytt stortingsvedtak kan sette stopper for å dyrke ned myrene, men regelverket er ennå ikke trådt i kraft og fortsatt dyrkes myrene ned i stort tempo. Bodø er ikke noe unntak i så måte hvor de godkjenner en reguleringsplan med bygging av 50 hytter og nedbygging av våtmark.
Her hekker blant annet både storspoven og havørnen.
Det er svært dårlig nytt for fuglelivet.

12. april i år vedtok Stortinget et forbud mot nydyrking av myr. Loven har ikke tredt i kraft ennå. Jordloven måtte endres før forbudet kunne iverksettes. På Stortingets nettside står det at ikrafttredelse for jordloven var 01. juli 2019. Det betyr at det nå er åpent for at forbudet mot nydyrking kan gjelde i praksis. Selv om loven gjelder nydyrking vil det være merkelig om det skal bli fritt fram for hyttebygging. En hyttebygging som både Nordland bonde og småbrukerlag, kommunedelsutvalget, grendelaget og lokalpolitikerne fra gamle Skjerstad er imot.

 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags