Et samlet Nord-Norge

TIL TROMSØ: Et samlet Ofoten bør inngå i en region med Tromsø, som vi allerede har viktige allianser med, dersom det ikke blir ett Nord-Norge.Foto: Christian S. Andersen

TIL TROMSØ: Et samlet Ofoten bør inngå i en region med Tromsø, som vi allerede har viktige allianser med, dersom det ikke blir ett Nord-Norge.Foto: Christian S. Andersen

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

For Ofoten er ett Nord-Norge et naturlig førstevalg etter regionreformen. Blir det to, bør et samlet Ofoten inngå i en region med Tromsø, skriver lederen i Fremover.

DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Allerede 28. mars kan vi trolig få vite hva politikerne i Narvik helst vil i forbindelse med regionreformen. Da er det nytt bystyremøte, og ordfører Rune Edvardsen vil få lagt på bordet alternativer bystyret skal stemme over. Blir det et flertall for ønsket om ett Nord-Norge, eller blir det flertall for to regioner? Og hva skjer i tilfelle da? Ser Narvik nordover mot Tromsø, eller sørover mot Bodø?

Blant næringslivets aktører er ønsket ganske klart: Narvikregionen Næringsforening ønsker én samlet region. Og skulle det bli to regioner, «kan fylkesgrensa like godt gå der som den går i dag», ifølge daglig leder Kjetil Moe.

LES OGSÅ: – Viktigst å holde Lofoten, Vesterålen, Narvik og Harstad samlet

I en felles uttalelse fra næringslivsorganisasjoner i Vesterålen, Harstad, Narvik og Lofoten – som til sammen representerer 1.250 bedrifter – forventes det at regjering og storting bidrar til at «den kunstige grensen mellom Nordland og Troms blir historie fra og med 1. januar 2020.». Representanter for en lokal handelsstand sier til Fremover at de også helst ser ett Nord-Norge, med «hovedstad» et sted mellom Bodø og Tromsø.

Blant folk flest er det imidlertid stemning for to regioner, og Ofoten-folket vil til Tromsø. På oppdrag fra Nordlys har InFact gjennomført en spørreundersøkelse blant innbyggere i Ofoten og Harstad. Vel 50 prosent mener Nord-Norge bør deles i to regioner. Nesten 60 prosent av de spurte svarer at de vil inngå i en region med Tromsø framfor Bodø.

LES OGSÅ: Undersøkelse: Narvik er lei av Bodø - vil over til Tromsø

Som Rune Edvardsen påpeker overfor Nordlys, er det ikke overraskende. Og meningsmålinger blant folk flest må tas for det en slik måling er. Uten tvil er det snakk om følelser når folk svarer i slike undersøkelser, og Edvardsen advarer mot at følelser må få styre når en beslutning skal tas. «Det er pluss og minus uansett hvordan vi snur og vender på det, og vi må ta den beslutningen som er til det beste for Narvik-regionen», sier han.

Men hva er best for Narvik-regionen? Narvik vil uansett løsning bli en utkant. Blir det et stort og samlet Nord-Norge, vil Narvik bli del av en stor region med sterke stemmer og klare interesser både i sør (Bodø) og nord (Tromsø). Et samlet Ofoten der også Evenes inngår, vil kunne gi oss en stemme, men det er vanskelig å se for seg at bykampen mellom sør og nord blir noe mindre i en stor region. Og Narvik må tillegges sentrale oppgaver for en hel region om vår stemme skal kunne overdøve en slik kamp nasjonalt. Nordlys har tidligere lansert Narvik som en regionhovedstad i en stor region i nord. Selv om det advares mot å samle sentrale funksjoner i en regionhovedstad, må en administrasjon for den nye regionen ligge et sted. Narvik har en geografisk plassering som kan tale for at en slik løsning kan være god.

Utkant blir vi i hvert fall om det blir to regioner, uansett om vi tilhører nord eller sør, og uansett hvor grensen går. En grense mellom to regioner vil måtte gå i Ofoten-området, og Ofoten havner på én side av denne grensen. Tilhører vi Tromsø, er vi i utkanten i sør. Tilhører vi Bodø, er vi i utkanten i nord. Men: Vi kan jobbe aktivt for å ta en sentral rolle som porten til Nord, og rendyrke det logistikk-knutepunktet vi er i dag. Vi kan ta en posisjon sammen med Harstad i utviklingen og veksten som kommer på Evenes, og bli en viktig del av den nordligste regionen.

Men da må Ofoten, Harstad og dagens Troms-kommuner, som Bardu, Gratangen, Salangen og Skånland, stå sammen og ikke deles, og vi må tilhøre Tromsø. Med Hålogalandsbrua ferdig, blir reiseveien til Tromsø kortet ned. Vi har allerede interesser og samarbeid som går nordover. En hovedtyngde av logistikknæringen går nordover, vi har samarbeid med Tromsø om både sykehus og universitet, og vi nyter godt – og stadig bedre – av en økt internasjonal interesse for Tromsø som turistdestinasjon. Vårt eget reiseliv merker effekten av en stadig mer populær nordlys- og hvalsafari lenger nord, og ikke minst en eksklusiv ulvepark i Bardu.

Skulle det bli to regioner, er det mest naturlig for Ofoten å tilhøre en region sammen med Tromsø, i det som må bli en av to sterke nordnorske regioner.

I første utgave artikkelen skrev vi at det var Avisa Nordland som tidligere harlansert Narvik som regionhovedstad i en stor region i nord. Det korrekte er at det var avisen Nordlys som lanserte Narvik som en mulig regionhovedstad i nord.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags