POLITISK SPILL

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevSametingsråd Mikkel Eskil Mikkelsen skriver i Fremover 25 april «Sametinget vil videreføre arbeidet for å sikre at språklige rettigheter og kultursatsing ivaretas i nye Narvik kommune også. Samiske innbyggere i nye Narvik kommune skal ikke ha svakere rettigheter en de har hatt før en kommunereform ble iverksatt».

Hva innebærer det? Betyr det at Narvik må inn i samisk språkforvaltning ?

Betyr det at det at det må bygges et samisk kultursenter ala «Arran» i Narvik?

Dette er ting som kommer til å koste penger, mye penger!

Tysfjord kommune fikk smertelig erfare dette.

Det skal settes ned arbeidsgrupper som skal « dikte» samiske navn på fjell og fjorder, samt navn på offentlige etater. Skoler skal tilby samisk undervisning, her er det snakk om både lulesamisk og nordsamisk. Det betyr høyere lønn til lærene. Det kan i tillegg bli forlangt tolketjeneste i bystyret og offentlige etater.

Som jeg har nevnt før, starter det med at Sametinget vil opprette samarbeidsavtale. Det er en enveis avtale, spør Tromsø og Bodø.

Sametinget forplikter seg ikke til noe som helst.

Det verste er at Narvik kan bli tvunget til dette, ved at Sametinget benytter seg av retten de har i «konsultasjons avtalen.»

Det er ikke rart at Narviks befolkning spør seg om de virkelig må finne seg i dette.

Når det er dette vi har i «bagasjen» som Monica Mæland kalte det fra Stortingets talerstol. Det var jo denne bagasjen som var den virkelige grunnen til den uforståelige grensefastsettelsen.

Nei folkens, vi må våkne opp, vi må sette ned foten mot samifiseringen av landet. Samene er Norske statsborgere med like rettigheter som alle andre. Hvorfor er ikke det nok? Vi må da kunne leve i lag, uten særrettigheter.

Konsultasjonsordningen må skrotes. Den hører ikke heime i ett demokrati.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags