Legalisering vil øke skadene!

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev20. september har nestleder i Foreningen Tryggere Ruspolitikk, Dagfinn Hessen Paust, et innlegg i Avisa Nordland der han argumenterer for at dagens cannabisforbud ikke er bærekraftig. Vi i IOGT jobber med rusforebygging blant unge, og er veldig uenige i denne påstanden.

Forbudet har en klar preventiv effekt og sender et viktig signal. En undersøkelse gjennomført av Sentio på vegne av Actis – Rusfeltets samarbeidsorgan (2015) viser at 84 prosent av befolkningen tror flere ville prøvd cannabis dersom det var lovlig. Statlige utsalgssteder vil gi cannabis et slags «godkjentstempel», og en legitimitet som kan føre til at oppfattelsen av risiko synker. Forskning viser at redusert risikooppfatning bidrar til å senke terskelen for bruk.

Fra rusforskningen vet vi at økt tilgjengelighet gir økt bruk. I Norge har vi lav cannabisbruk både blant unge og voksne. Lovlige utsalg vil øke generell tilgjengelighet og sosial aksept, som også kan påvirke ungdomsbruk.

Det er ingen grunn til å tro at legalisering vil bidra til mindre samfunnskade. De siste befolkningsundersøkelsene fra USA viser at cannabisbruken har økt mer i Colorado enn i resten av landet. Colorado er blant de statene som har høyest bruk. Høyest er forbruket i aldersgruppen 18-25, der nesten én av tre er regelmessige brukere.

Parallelt med økningen i bruk har man sett en økning i antallet trafikkdrepte som får påvist THC i blodet. Det samme ser vi i Washington, den andre staten som vedtok legalisering i 2012. Også antall cannabisrelaterte akuttinnleggelser på sykehus har økt i årene etter legalisering. Økningen har vært særlig stor blant ungdom.

Dersom Hessen Paust virkelig vil gjøre cannabis til et «mindre skadelig fenomen» bør han være tydelig på skadepotensialet. Cannabis er et stoff med klar risiko forbundet med bruk. Ifølge Verdens helseorganisasjon blir én av tre dagligbrukere og én av seks unge som bruker regelmessig avhengige. Stoffet øker risikoen og forverrer behandlingsforløpet for psykiske lidelser som psykose og schizofreni.

Cannabis er også forbundet med økt frafall i skolen på grunn av dårligere evne til å huske og lære nye ting. Ungdom er spesielt utsatte for skadevirkningene av cannabis, fordi hjernene deres fremdeles er under utvikling. Som professor Svend Davanger skrev i Aftenposten i sommer, truer cannabis sjelden livet, men det truer måten vi lever det på.

Det vises tydelig i behandlingstall at også i Norge opplever mange problemer knyttet til cannabisbruk. Antallet pasienter som søkte seg til behandling med cannabis som sitt hovedproblem har økt med 44 prosent siden 2010. Cannabispasienter utgjør nå den største gruppa blant de som søker behandling for første gang i Norge.

Det er svært naivt å tro at regulert omsetning av cannabis vil begrense tilgjengeligheten for ungdom. Bred erfaring fra det strenge omsetningsregimet rundt alkohol er at ungdom likevel får kjøpe i butikk, at forelde, eldre søsken og venner langer og at det fortsatt foregår omfattende uregulert omsetning.

I Norge har vi lav cannabisbruk både blant unge og voksne. Det mener vi i IOGT at det er viktig å beholde. I ruspolitikken gjelder det å være føre var. En legalisering vil ikke gjøre cannabis til et mindre skadelig fenomen. Tvert imot risikerer vi at flere får problemer og faller utenfor.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags