Turistskatt er ikke løsningen

Næringsminister Monica Mæland på besøk på Scandic Havet i Bodø.

Næringsminister Monica Mæland på besøk på Scandic Havet i Bodø. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Norsk reiseliv er i sterk vekst. Reiselivsnæringen skaper større verdier og flere arbeidsplasser enn noen gang.. Regjeringen har lagt frem en reiselivsmelding med ambisjon om at Norge skal ta sin del av den internasjonale veksten i turisme. Vi mener at innføring av turistskatt vil redusere vår sjanse til å nå dette målet og ikke er riktig virkemiddel mot de utfordringene som mange møter over hele landet.

Vil ikke øke kostnadene

Norsk reiselivsnæring opererer i et globalt og konkurranseutsatt marked. Nå har vi lykkes i å øke tilstrømmingen til Norge, og Regjeringen vil fortsatt føre en politikk som styrker reiselivsnæringens konkurransekraft. Det gjør vi ikke ved å pålegge næringen ekstrakostnader gjennom en ny turistskatt. Norge har et høyt kostnadsnivå, og det er viktig at vi ikke øker kostnadene hvis reiselivsnæringen fortsatt skal være konkurransedyktig. En generell turistskatt er i tillegg et lite målrettet tiltak og vil kreve både byråkrati og kostnader for å kreve inn. Dersom vi trenger konkrete tiltak som en parkeringsplass eller et toalett, er det mye enklere å bare bygge og la de som bruker betale.

Lokale løsninger fungerer

Over hele landet finnes eksempler på ulike lokale løsninger som virker. Disse er ofte basert på samarbeid mellom kommuner, regioner, næringsliv og frivillige. Slike spleiselag styrker i dag reiselivstilbudet blant annet i Trysil, Vegglifjell og området rundt Preikestolen. Stiftelsen Preikestolen har bred oppslutning fra relevante aktører i området, og tilrettelegger for ferdsel til Preikestolen (parkering, toalettfasiliteter, vedlikehold av sti og beredskap). Stiftelsen driver også utvikling for å styrke regionens tiltrekningskraft. Driften dekkes i sin helhet av stiftelsen og parkeringsinntektene, mens investeringene har fått medfinansiering fra bedrifter, fond og fylkeskommune.

Regjeringen satser på reiselivet med markedsføringstiltak og næringspolitiske virkemidler som samferdsel, forenkling og skattelettelser. Det vil den gjøre også i fremtiden.

Regjeringen vil gjøre norske reisemål mer attraktive via bedre samarbeid, ikke nye skatter. Nå ser vi en kraftig vekst i reiselivet i hele landet, det skaper jobber, inntekter og aktivitet. Det er bra og det skal vi støtte opp under, og de utfordringene som dukker opp kan håndteres med enkle løsninger. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken