Morten Thoresens gull er en idrettshistorisk prestasjon på nasjonalt plan, men enda viktigere for Bodø

Av
DEL

LederEn europamester fra Bodø? Bare tanken var for kort tid siden fjern for de fleste. Men ikke for Morten Thoresen (23), og ikke for brytermiljøet i Bodø.

Morten har lenge jobbet knallhardt og hatt store ambisjoner for sin idrett, tross mye motgang. Ja, for ett år siden lå han på sofaen hjemme hos mamma i Bodø med brukket rygg.

Derfra så han treningskompis, og OL-medaljør Stig-Andre Berge ta sølv i EM. Ett år senere sto han selv på toppen av pallen.

Og det i en verdensidrett som bryting, med anslagsvis 20 million utøvere. Det er en av de klassiske olympiske øvelsene, og drar deltakere fra omtrent alle land i verden.

Norge har også en stolt brytetradisjon, med Jon Rønningens to OL-gull som et høydepunkt. Og nå får han altså følge av en bodøværing. Ikke med OL-gull, men en seier i EM rager også høyt.

Faktisk er Thoresen kun den fjerde norske bryteren på herresiden som tar EM-gull. Det gjør dette til en idrettshistorisk prestasjon på nasjonalt plan, men enda viktigere er den nok for brytemiljøet i Bodø, som med rette feiret seieren.

For dette er også deres gull, som Thoresen selv var påpasselig med å understreke. Dette er ikke min medalje, sier han til AN. Det er mange som fortjener en bit av den; Bodø Bryteklubb, sponsorer, venner og familie.

Medaljen er også viktig for Bodø som by. Idretten er en av vår tids store identitetsmarkører og kilde til nasjonal og lokal stolthet.

Det gjør noe med oss når vi ser en norsk idrettsutøver øverst på seierspallen, mens nasjonalsangen spilles. Ikke minst når utøveren kommer fra vårt eget lokalsamfunn.

Ordfører Ida Pinnerød (Ap) var da også raskt ute med gratulasjonene. Hun sier til AN at så vidt man har klart å regne ut, er dette den første gullmedaljen fra et europamesterskap for en utøver fra Bodø.

Det er i hvert fall korrekt når det gjelder en verdensidrett som bryting, og gir all grunn for både kommunen og alle oss andre til å feire.

Men hovedæren for denne gullmedaljen ligger selvsagt hos Morten Thoresen selv.

Han flyttet i ung alder til Oslo for å følge sin drøm. Der levde han under trange økonomiske kår, langt unna venner og familie, mens hans trente knallhardt.

Det vil fortsatt være nødvendig om neste mål skal nås; en medalje i OL også. Men økonomien bør det kunne gjøres noe med, og her har Bodø Bryteklubb allerede signalisert at de vil bidra.

Også andre lokale aktører bør kjenne sin besøkelsestid. For en OL-medalje til Morten Thoresen vil ikke bare bidra til sette Bodø enda fastere på det norske idrettskartet, det vil også skape en ubetalelig lokal stolthet blant et flertall bodø- og saltenværinger.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags