Gå til sidens hovedinnhold

Aldri jobber motstanderne av monarki i sterkere motvind enn når et kongelig bryllup er på gang

Artikkelen er over 3 år gammel

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

«Fordelen med å gifte seg med en prinsesse – eller noen fra en kongelig familie – er at de vet hva det dreier seg om», ifølge prins Charles, arvingen til Englands trone. Han vet hva han snakker om.

Lørdag får den amerikanske skuespilleren Meghan Markle sin prins Harry. Og «hele halve verden» kommer til å følge begivenheten. Omtrent 2,1 milliarder så tv-sendingene da prins William og Kate Middelton giftet seg i 2011. I tillegg var det 1,6 millioner direktestreaminger på internett. Bare VM i fotball i Sør-Afrika kan måle seg med slike seertall. Tre millioner svensker fulgte sendingene da kronprinsesse Victoria fikk sin Daniel i 2010.

Og det er slett ikke bare rojalistene som benker seg foran tv-en med rosa bobler i høye glass. Når bruden viser seg går det et verdensomspennende, kollektivt og rørt sukk framkalt av brudekjolen, smykkene, hattene til prinsessene fra andre europeiske kongehus, blomstene, brudepikene og -svennene, og det eventyr-romantiske i hele seansen: Den vanlige jenta som får selve prinsen i eventyret. Og tar hun «en Mette-Marit»?

Aldri jobber de i så sterk motvind, de som vil fjerne de 12 monarkiene i Europa, som når et kongelig bryllup er på gang. Fornuftige og rasjonelle argumenter mot monarkiet faller døde til jorden. Påpekning om at kongelige bryllup koster skattebetalerne svindyrt gjør ikke større inntrykk enn at monarkiet i seg selv koster skattebetalerne dyrt over statsbudsjettet.

Republikanska Föreningen i Sverige valgte tidspunktet med omhu. Samme helg som den svenske kronprinsesse Victoria giftet seg med Daniel, inviterer de likesinnede fra sju europeiske land som fortsatt har monarki som styreform. Alliance of European Republican Movements (AERM) ble etabler. Hensikten med den europeiske paraplyorganisasjonen er å samle dem som vil innføre republikk med demokratiske midler, på tvers av ulike partier. Også Norge deltok på møtet i Stockholm, og fikk i 2011 sin egen «Foreningen Norge Som Republikk». Den er steindød.

Kanskje var det noen fra SV som deltok i Stockholm. Partiet – som er mot monarki, men for slottsmiddager – fremmet i 2016 for 12. gang forslag i Stortinget om å avvikle monarkiet. Et prinsipielt standpunkt SV da var alene om på Stortinget, men som også Rødt har programfestet. Kongehuset står sterkt i Norge. Et forslag om å avvikle monarkiet er en rituell markeringssak, dømt til å mislykkes.

Vi har alle hørt eventyret om Espen Askeladd som vant prinsessen og halve kongeriket. Og kanskje lever eventyret i mange av oss, selv om ti ville hester ikke får oss til å innrømme det. Jeg vedder diademet jeg ikke har på at selv de mest innbitte motstanderne av nedarvede privilegier får en klump i halsen når Meghan og Harry står der som nygifte.

«Er du en av dem som er lei av monarkiet, og sier 'demokrati i tid, monarki i urtid?' Da er du velkommen til en fullpakket fest med oss», lokket Republikanska Föreningen med da kronprinsesse Victoria giftet seg.

Takk, men nei takk. Motstandere av monarki kan vi være på søndag.

Kommentarer til denne saken