Gå til sidens hovedinnhold

Plast på avveier, utfordringer og muligheter

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Nå er det vår og årets strandryddeaksjoner er i gang. Vi i Naturvernforbundet har også vært ute å plukket plast. Vi fant 150 sekker + plastkanner ol i tillegg. Men vi vet alle at dette ikke er nok. Vi må senke forbruket og gjenbruke mer, helst alt sammen.

Plastforsøpling er den største miljømessige katastrofen som rammer livet i havet og derved de organismer som lever av det havet produserer. Naturvernforbundets medlemmer, andre organisasjoner og enkeltmennesker samler sammen plasten som havner i sjøen og driver inn på strender. Det er bare en liten prosentdel som samles inn, resten – den

store andelen flyter rundt i havet og går inn i ulike næringskjeder.

Skal forsøplingen reduseres må forbruket av plast til emballasje og andre engangsprodukter reduseres vesentlig. En meget stor andel av plastemballasjen produseres for produkter innen dagligvarehandelen. Mye av emballasjen er unødvendig - eller kunne vært erstattet av nedbrytbare materialer.

For å redusere problemet må en større andel av brukt plast gjenvinnes – blir en del av en «sirkulære økonomi» der avfall omdefineres til ressurs. For å oppnå dette må brukt plast få en høyere pris. Flere plastprodukter må omfattes av panteordninger. I tillegg må produksjonen av plast reduseres. En fremgangsmåte for å oppnå dette er å forby enkelte plastprodukter – slik som det for eksempel er gjort i Frankrike, der er det forbud mot å produsere flere engangsprodukter. «Grønt Punkt Norge» er en organisasjon som organiserer og finansierer innsamling av avfall – herunder plast – som kan gjenvinnes. Denne organisasjonen finansieres dels ved avgift på emballasje. Selv med denne ordningen får man ikke samlet sammen nok plastemballasje. I dagligvarehandelen er det priskonkurranse for å tiltrekke seg kunder. Det er også en gryende konkurranse om å være flinkest til å redusere matsvinnet. Konkurransen kan utvides. Naturvernforbundet i Salten utfordre alle dagligvaregrossister til å konkurrere om hvem som kan redusere plastemballasjen mest – være mest miljøvennlig. Dette vil være en konkurranse der forbrukerne garantert vil belønne vinneren.

Hvis du vil være med å holde strendene rene kan du være med på vår strandryddeaksjon vår og høst. Om du vil gjøre mer for livet i havet og oss alle sammen kan du bli en bevist forbruker. Still spørsmål om bruken av emballasjen er nødvendig. Plast til hvilken pris ? 

Kommentarer til denne saken