Gå til sidens hovedinnhold

Noen tanker om forslag som skal «redde» klimaet

Artikkelen er over 2 år gammel

De er på tide at lokale krefter kommer på banen!

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Denne artikkelen er litt lang, men du vil se at det som nå «kreves» fra det norske folk i miljøets navn fra det såkalte «sentrale hold», er at oljeinntektene må stanses, og at norske arbeidsplasser legges ned.

Nei, dette er ingen fantasi, dette er hva sentrale politikere, Bellona, Miljøpartiet de Grønne (MDG), Natur og Ungdom og andre forlanger! Når politikere og aktivister går så langt i sine krav om hva Norge skal gjøre i klimaets navn at vår økonomi svekkes, og at våre arbeidsplasser forsvinner, så må de stoppes.

Nå kommer MDG og andre med krav om at Norge må stoppe produksjon av petroleum, som er olje og gass, og at Norge skal gå først i å stoppe og bruke petroleumsprodukter.

Hva betyr dette for velferdssamfunnet Norge og våre arbeidsplasser? Dersom norsk klimapolitikk skal kunne være samlende, må man differensiere løsninger mellom by og land, fordi både problemstillingene og tiltak som virker er så ulike. Men mye tyder på at regional differensiering blir sett på som et uønsket avvik i sentrale politiske miljøer.

Hva er klima? Det er typisk værmønster som dekker store deler av kloden, basert på statistikk over været, vanligvis over et 30–40 års intervall. Alt annet er lokale variasjoner som beskrives av værmeldinger, ikke som klimaforandringer.

Først, er det sant at temperaturen i Norge har steget dramatisk i de siste 30–40 årene? Nei! Dette er ikke sant. Dette kan du sjekke selv ved å gå en tur i marka og se på årringene i trestubbene som du snubler i.

Trestubber og årringer: Som turgåer har jeg sett på mange hundre trestubber og deres årringer. Trær har ingen politisk agenda. De vokser fort når det er varmt, og langsomt når det er kaldt. Det er derfor sommerveksten vises som en bred ring og vinterveksten som en smal ring når du ser på en trestubbe. Disse årringene viser generelt at i de siste ca. 40 årene vokste trærne langsommere enn i de foregående ca. 40 årene. Altså omvendt av det vi blir fortalt av såkalte klimaforkjempere som siterer «sentrale kilder», les: Politikere.

Kom deg opp av stolen og sjekk stubbene selv!

Hva med CO₂? Hvor mye er CO₂ det i atmosfæren?

Klimagasser: Vi lærte i skolen at: Luften består av ca. 78 % nitrogen, 21 oksygen og 1 % argon. Men hvor er da CO₂? Politikere snakker som om en stor del av atmosfæren består av CO₂. Men slik er det ikke. Det er ca. 0,045 % CO₂ i atmosfæren. Det er fire hundredels prosent! Påstanden fra FNs klimapanel er at 2 % økning av CO₂, altså at 2 % av disse 0,045 % CO₂ vil føre til klimakatastrofe på jorda! Regn ut hvor mye 2 % av 0,045 % er! Det er ikke mye, noe som politikere vet, derfor snakker de aldri om hvor mange prosent av atmosfæren som er CO₂, de snakker om tonn, eller gigatonn. Fordi dette ordet har en meget negativ assosiasjon.

Jorda er dekket av ca. 70 % hav, som avgir vanndamp, som er en mye sterkere klimagass enn CO₂. Har du hørt om el Nino? Det er en havstrøm i Stillehavet som vekselvis varmer opp og avkjøler så mye av atmosfæren at det påvirker værsystemer over store deler av verden. Ingen nevner dette. Hvorfor ikke? Kan det være fordi politikere sier at det er CO₂ produsert av oss mennesker som varmer opp kloden?

Nå kommer vi til det som bør bekymre Lokalsamfunnene, det er at sentrale politikere, Bellona, MDG, Natur og Ungdom og andre premissleverandører krever at Norge slutter å produsere olje og gass. Og så «krever» de videre at Norge skal stoppe all bruk av petroleumsprodukter. I miljøets navn, selvfølgelig.

Dette er ingen spøk!

Men vi som ønsker å bevare våre arbeidsplasser har gode argumenter: Et enkelt faktum: Forbrenning av kull gir mer CO₂ enn forbrenning av olje som gir mer CO₂ enn forbrenning av naturgass.

Dette faktum kan Norge bruke som argument i klimaforhandlinger med andre land. Land som Kina, India og Brasil, og mange små land i Asia, Afrika og Sør-Amerika, samt mange land i Europa, hvor de brenner kull for å generere elektrisitet.

Norge har enorme mengder av naturgass. Hvis vi kan erstatte forbrenning av kull og olje i verden ved å skaffe ren naturgass som erstatning for skittent kull, vil vi spare klimaet for forurensning, samtidig som vi skaper nye arbeidsplasser i Norge.

Dette er en vinn-vinn- situasjon. Men lokale krefter må komme på banen før vår petroleumsindustri blir lagt ned.

Her er noen fakta om hva som vil skje hvis vi slutter å bruke petroleumsprodukter, noen høres utrolige ut, men tenk over saken!

Petroleum: Klimaforkjempere sier de kjemper for klima. Det behøver de ikke. Jorda vil alltid ha et klima. Alle vet at forbrenning av kull gir mer CO₂ til atmosfæren enn forbrenning av olje som igjen gir mer CO₂ enn forbrenning av gass. Norge som gassnasjon kan maksimere sin gassproduksjon for så å selge denne, billig?, til land som brenner kull og olje. Men dette er et ikke-tema i norsk presse. Hvorfor skriver ikke aviser om dette?

I stedet er det folk som arbeider for at Norge skal avslutte sin produksjon av petroleum, fordi denne produksjonen forurenser miljøet, som får spalteplass i avisene. For å ta dette kort: Hvis Norge slutter å produsere petroleum, må vi kjøpe det fra noen som produserer dette. Det blir en eksport av titusener av arbeidsplasser og masse forurensing fra Norge til u-land, som ønsker de nye arbeidsplassene de får fra Norge velkommen, samtidig som de må slite med forurensingen de også får.

Et relevant spørsmål er: Hvorfor er det greit for norske klimaforkjempere som MDG og Natur og Ungdom å sende våre arbeidsplassene og vår forurensning til u-land? Dette ønsker verken MDG eller Natur og Ungdom skal komme på dagsordenen i Norge. Du som leser dette, spør MDG, Natur og Ungdom, og kanskje politikere hvis du har mot til det, hvorfor ingen våger å snakke om hvor mye vi kan spare miljøet for, hvis vi selger naturgassen vår til land som brenner kull.

Nå til hva som vil skje med Norge, og norsk industri hvis politikere bestemmer at det blir forbud mot å bruke petroleumsprodukter:

Petroleumsprodukter: Det er krefter i gang for å slutte å bruke petroleumsprodukter. Her følger en beskrivelse av noen produkter vi da må klare oss uten:

Mobiltelefoner: Skjermen og skjermbeskytteren er laget av petroleum, nemlig plast. Ingen mobiltelefoner! Dette er grunnen til at Natur og Ungdom ikke vil snakke om konsekvensene av å slutte å bruke petroleumsprodukter.

Asfalt, som er tung olje blandet med grus. Hva er konsekvensene for veitransport hvis vi slutter å bruke asfalt på veiene? Ingen flere kjørbare veier! Hva sier lokalsamfunn som er totalt avhengige av veier for å eksistere? Hva sier Transportarbeiderforbundet til dette? Kom dere ut av sofaen, ut i gatene, heis flagget for bevaring av vår petroleumsproduksjon! Dette gjelder våre arbeidsplasser.

Dekk: Alle dekk på alle kjøretøyer er laget av petroleum. Dette inkludere all transport som ikke går på skinner. Det vil si biler, busser, sykler, fly osv. Hva skal vi beskytte hjulene med? Vel, det finnes ikke asfalterte veier, eller asfalterte flyplasser, fordi det er forbudt å bruke asfalt.

Hva sier Arbeiderpartiet og LO, som skal beskytte norske arbeidsplasser til dette?

Og så til det viktigste: Elektrisitet!

Strøm: All transport av strøm skjer gjennom ledninger isolerte av et petroleumsprodukt. Se på en ledning. Ta på en ledning. Det isolerende plastlaget rundt kobberledningen er laget av petroleum. Det vil si at alle produkter som bruker strøm vil stoppe, slik som mobiltelefoner, datamaskiner, elektriske arbeidsmaskiner osv. Tenk selv! Alle elektriske styringssystemer vil stoppe. Dette inkludere også all transport som går på skinner.

El-biler: Karosseriene er laget av plast, som er et petroleumsprodukt. Batterier blir ladet av strøm fraktet gjennom ledninger isolerte av et petroleumsprodukt, som skal fornys.

Dette er slutten på elbilene.

Båter: Det samme vil gjelde for båter som for elbiler. Selv om båtene ble bygget om til elektrisk drift, må strømmen leveres gjennom ledninger isolerte av petroleumsprodukter.

Vindmøller: Visste du at vingene på en vindmølle er laget av ca. 50 % silicium og ca. 50 % polymerer, laget av petroleum? Altså: Ingen strøm fra vindmøller uten å bruke petroleumsprodukter. Men som vi vet, ingen elektrisitet kan fraktes gjennom ledninger av kobber uten at disse er isolerte av petroleumsprodukter. I Norge er det et totalforbud å snakke om dette.

Plastikk: Som er et petroleumsprodukt. Tenk deg et liv uten plastikk. Stikk innom et sykehus, der vil du se at de aller fleste instrumenter og livreddende maskiner er helt eller delvis laget av plast.

Ingen undersøkelser eller behandlinger av folk er mulige uten å bruke petroleumsprodukter, det vil si plastikk.

Betaling med bankkort: Kortet du betaler med er laget av plast. Og plast er et petroleumsprodukt. Det blir forbudt.

Betaling med VIPPS: Dette blir umulig, da mobiltelefoner delvis er laget av plast.

Klær: Alle klær laget av det vi kaller kunstfibre må kastes, da kunstfibre er laget av polymerer fra petroleum. Da blir det bare klær som er laget av ull, bomull og silke igjen. Sjekk hva dine egne klær er laget av.

Sprengstoff, noe som må brukes i gruvedrift: Industrielt sprengstoff, det som brukes i gruvedrift og annen sprengning av fjell, består av et nitrat blandet med olje. Altså, ingen gruvedrift uten olje, gruvedrift hvor det meste av våre metaller kommer fra.

Her er et forslag: Hva med om Klassekampen, MDG og Natur og Ungdom, i miljøets navn selvfølgelig, starter en kampanje for en petroleumsfri dag? Dette vil umiddelbart bli applauderte av miljøorganisasjonene og de politiske ungdomspartiene. Helt til de finner ut at de måtte gå uten klær og mobiltelefon. Særlig mobiltelefoner. Ungdom vil heller gå nakne enn å gå uten telefonen. Sjekk telefonen din. Huset, skjermen og ladeledningen er helt eller delvis laget av petroleumsproduktet plast. Det samme gjelder data maskiner selvfølgelig. Hva tror du skjermen på mobiltelefoner og datamaskiner er laget av? De er laget av plastikk, som miljøpartiene som MDG og Natur og Ungdom vil forby.

Og jeg antar at hvis du sjekker merkelappene på klærne dine, vil du finne at de fleste plaggene dine er laget av kunststoffer, polymerer, Gore-Tex, som er petroleumsprodukter, som ikke kan brukes på en petroleumsfri dag.

På den petroleumsfrie dagen vil all transport stoppe. De aller fleste av oss må gå nakne eller halvnakne, uten mobiltelefon. Lykke til!

Konklusjon: Konsekvensene av å slutte med petroleumsproduksjon, og kullproduksjon må diskuteres og avklares før politikerne tar hånd om saken.

P.S. Jeg legger meg nå helt åpen for reaksjoner fra MDG, Natur og Ungdom og andre aktivister som kjemper mot at disse temaene kommer på dagsordenen hvis dette kommer på trykk, men jeg står for det jeg sier.

P.P.S. Jeg hører på nyheter akkurat nå at folk som kjemper for arbeiderens rettigheter andre steder i verden blir arrestert. Vi må ikke la oss skremme til taushet!

Kommentarer til denne saken