Kloden forsøples

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LeserbrevSvein Roger stiller seg negativt til teorien om at klimaendringene skyldes menneskelig aktivitet, og føyer seg dermed inn i rekken av de såkalte skeptikere. Han mener også det er umulig at «mennesker kan regulere flere andre ting på en hel klode» (AN 7/12).

Les innlegget til Svein Roger her

Men dermed stadfester han sin egen desorientering om tingenes tilstand, hvorfor følgende bør gis til hans kunnskaps ervervelse: Kloden har gjennom perioden fra industriens tilblivelse, vært gjort til gjenstand for en stadig mer omfattende ødeleggelse, så som villet avskoging ved branner og hogst i Indonesia og Sør-Amerika, hvilket har ført til jordras, oversvømmelse og ørken. Skog er spolert i Øst-Europa ved industriell avgassing. Kulldrift i Polen har resultert i kreft hos befolkningen. Skiferoljefracking er blitt et globalt fenomen, og totalødelegger enorme arealer i Argentina, Canada og Kina.

Frankrikes atomdetonering i Stillehavet har gitt lidelser til øyboerne. Millioner av tonn med elektroavfall tar helse og liv av befolkningen i Afrika, India og Kina, mens profitthaier lever på metallverdier som selges på nytt. Plastavfall er det «nye» globale problemet (micro-); det forurenser og dreper organismer i havet og på land. Klimaendringen tiner permafrosten i Sibir, slik at hele landsbyer må forlates, da husene siger over ende. Isbreer i polare egner og i Norge smelter år for år. Pesticider i landbruket har gitt helseplager og død. Oljeboring på land gir ørken, og oljeboring i havbunnen ødelegger både den og det marine dyrelivet, og blowout dreper titusener fugl. Tråling demolerer korallrev, og dermed habitatet for tallrike fiskeslag.

Se, dette – og enda mer – forårsakes av det «lille Homo sapiens», som herr Svein Roger unnskylder. Faktum er at intet annet dyr på kloden har ødelagt så meget som just oss – «skapningens herrer».
 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags