Gå til sidens hovedinnhold

Kloden forsøples

Artikkelen er over 2 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Svein Roger stiller seg negativt til teorien om at klimaendringene skyldes menneskelig aktivitet, og føyer seg dermed inn i rekken av de såkalte skeptikere. Han mener også det er umulig at «mennesker kan regulere flere andre ting på en hel klode» (AN 7/12).

Les innlegget til Svein Roger her

Men dermed stadfester han sin egen desorientering om tingenes tilstand, hvorfor følgende bør gis til hans kunnskaps ervervelse: Kloden har gjennom perioden fra industriens tilblivelse, vært gjort til gjenstand for en stadig mer omfattende ødeleggelse, så som villet avskoging ved branner og hogst i Indonesia og Sør-Amerika, hvilket har ført til jordras, oversvømmelse og ørken. Skog er spolert i Øst-Europa ved industriell avgassing. Kulldrift i Polen har resultert i kreft hos befolkningen. Skiferoljefracking er blitt et globalt fenomen, og totalødelegger enorme arealer i Argentina, Canada og Kina.

Frankrikes atomdetonering i Stillehavet har gitt lidelser til øyboerne. Millioner av tonn med elektroavfall tar helse og liv av befolkningen i Afrika, India og Kina, mens profitthaier lever på metallverdier som selges på nytt. Plastavfall er det «nye» globale problemet (micro-); det forurenser og dreper organismer i havet og på land. Klimaendringen tiner permafrosten i Sibir, slik at hele landsbyer må forlates, da husene siger over ende. Isbreer i polare egner og i Norge smelter år for år. Pesticider i landbruket har gitt helseplager og død. Oljeboring på land gir ørken, og oljeboring i havbunnen ødelegger både den og det marine dyrelivet, og blowout dreper titusener fugl. Tråling demolerer korallrev, og dermed habitatet for tallrike fiskeslag.

Se, dette – og enda mer – forårsakes av det «lille Homo sapiens», som herr Svein Roger unnskylder. Faktum er at intet annet dyr på kloden har ødelagt så meget som just oss – «skapningens herrer».
 

Kommentarer til denne saken