Alida Evjen

Skoleelev

Skriver om livet sett fra de som er under 19 år

 

Altfor ofte overhører eller leser jeg diskusjoner som omhandler hvor fæle vi nordmenn er og hvordan generasjonene bare blir verre og verre. Det sies at dagens norske ungdom gjør ingenting annet enn å sitte inne og se på tv eller trykke på mobilen. Ungdommen er ikke like aktive og sosiale som før. Det eneste norske ungdommer, og for så vidt også mange voksne nordmenn bryr seg om, er penger og status. Vi ønsker oss dyre datamaskiner i julegave, kjøper ny rådyr bli hvert andre år og bruker tusenvis av kroner på vin og annen alkohol. Ofte hører jeg de som omtaler dagens nordmenn som selvopptatte, materielt fokuserte snobber, som ikke eier respekt eller ansvarsfølelse ovenfor andre mennesker. Mye av det jeg har nevnt er nok sant, men at nordmenn er selvopptatte snobber? Det mener jeg er riv ruskende galt.

Jeg er stolt av å være norsk. Så stolt at når Norge nevnes, selv i den minste lille sammenheng i internasjonale saker, kjenner jeg den nasjonalromantiske følelsen blomstre i meg. Noen vil kanskje si at vi bryr oss mye om penger og status, og det er på mange måter sant, men det betyr likevel ikke at vi ikke eier respekt ovenfor andre mennesker. Jeg merker tydelig forskjell på hvordan utlendinger behandles i utlandet, kontra her i Norge. De aller fleste jeg kjenner behandler og verdsetter mennesker med annen etnisitet på samme linje som andre nordmenn. Selvsagt er man klar over stereotyper, men det er svært mange som velger å overse dette. Nå er det viktig å presisere at jeg ikke mener alle nordmenn oppfører seg slik, men i større grad opplever jeg en slik form for respekt i Norge enn i andre land.

I år var jeg russ, og som resten av mine medelever gikk jeg i borgertoget i byen. Mens jeg gikk der, i rød dress, omringet av norske flagg og hurra-rop måtte jeg jobbe hardt med meg selv for å holde tilbake gledestårene som presset på. Det at andre land marsjerer med våpen og militære i parader på sine nasjonaldager, gjorde meg ekstra stolt over å kunne gå i tog sammen med småbarna og feire vår selvstendighet på en vakker og hyllende måte. Her har vi ingen behov for å vise frem vår militære styrke, men sier heller hurra for de små som skal vokse opp og gjøre Norge til et enda bedre land. Jeg sier ikke at Norge er det perfekte land å bo i, men vi burde være stolte over den flotte nasjonen vi er. Påstanden om at norske ungdommer og voksne er fæle mennesker er veldig feil. Selv om det fremdeles er en lang vei igjen, er vi nordmenn kommet langt i prosessen hvor alle skal behandles med lik respekt. Derfor sier vi hurra for Norge.