Mat er en enkel måte å få en bedre skole på

Av
DEL

LeserbrevOver 6200 unge bodøværinger mellom 6 og 16 år blir sendt til skolen fem dager i uka. Der skal de skaffe seg kunnskap, lære å forholde seg til andre barn, lære å forholde seg til andre voksne enn foreldrene, eller som det står l loven: «…..i samarbeid og forståing med heimen, opne dører mot verda og framtida og gi elevane og lærlingane historisk og kulturell innsikt og forankring.» I høst skal enda et kull starte den lange reisen som skolegang og utdanning er.

Vi vet at forutsetningene ikke er like hos elevene. Noen har mer ressurser hjemme enn andre, noen har lærevansker, noen har problemer med å tilpasse seg skolehverdagen. Men det er en viktig sak til som er med på å skape større forskjeller enn vi vil ha. Noen kommer til skolen med en god frokost i magen og en lekker skolelunsj i sekken sin. Andre møter opp på tom mage og med lite eller dårlig mat i sekken. De andre forutsetningene jeg nevnte er vanskelige og/eller svært ressurskrevende å rette opp. Matutfordringen er faktisk enkel å gjøre noe med. Et godt og sunt måltid servert på skolen vil gjøre at skoledagen blir enklere for mange. Det vil gi oss en bedre skole.

I mange land er tanken om å samle barn på skolen uten å tilby dem mat helt fremmed. Det gjelder også fattige land. Her i vårt rike hjørne av verden har vi ikke fått dette til, og motstanden er ennå stor. Hvorfor? Hovedbegrunnelsen er at dette koster penger. For Senterpartiet er det et absurd argument. Vi tror at det å investere i et skolemåltid vil betale seg tilbake i form av en bedre skole med mer lærevillige og motiverte elever. Det vil hele sammfunnet tjene på. Finansiering kan skje med statlige og kommunale bidrag, eventuelt med en liten foreldrebetaling.

Derfor har Bodø Senterparti programfestet «skolemat til alle» til årets valg. Vi vet at det vil bidra til en bedre skole, der hva slags hjem en kommer fra spiller mindre rolle for elevens framgang enn det gjør i dag. Videre er det masse læring i å forberede å innta et måltid sammen. Det kan skape lokale arbeidsplasser og det kan bidra til at lokale og kortreiste råvarer blir satt pris på. Det handler egentlig bare om å få det organisert på en god måte. Det skal vi klare.

Og har vi egentlig råd å la være?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags