Høringsnotatet gikk til angrep på flere deler av universitetet, noe vi valgte å ikke stille oss bak

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerI det siste har det, forståelig nok, vært mye diskusjon rundt forslaget om ny studiestruktur for Nord universitet. Demonstrasjoner, brenning av Nord universitet sin logo, bunadsgerilja – og i går ble diskusjonen rettet mot studentdemokratiet i Bodø. Ifølge kommentarfeltet til Facebookgruppen «Folkeaksjonen for høyere utdanning på Helgeland» er studentene som sitter i «trygge» Bodø, «feige», har «mangler på grunnleggende solidaritet og empati» og er ,ikke minst, «egoister». Som leder for studentene i Bodø mener jeg det både er min rett og min plikt å kommentere saken, og legge fakta på bordet.

Studentdemokratiet ved Nord universitet er delt opp i tre regioner: Trøndelag, Helgeland og Bodø. Regionene er samlet under Studentorganisasjonen Nord, som møtes jevnlig for å diskutere saker som omhandler alle studentene. Vi hadde to møter denne våren, hvor det ble satt av tid til å diskutere studiestedsstruktur-saken før en eventuell høringsuttalelse. Her valgte regionen Helgeland (herunder Nesna) å ikke stille. I Bodø har vi et velfungerende studentdemokrati. Vi behandler alle saker på de seks studenttingsmøtene vi har i løpet av året.

Vi har valgte representanter fra hvert fakultet, og alle studenter er velkommen til å ytre sin sak og dele sin mening. Vi offentliggjør alle sakspapirer, referater og protokoller på både Facebook og nettside. Vi legger til rette for at alle kan delta. Helgelands Blad skriver 22. mai at studentene i Bodø ikke stiller seg bak Nesnas forslag til en felles uttalelse. Dette stemmer, men la meg redegjøre litt for grunnlaget for dette vedtaket: Studenttinget fikk innsendt to høringsnotater som skulle opp til debatt og vedtak.

Det første stiller krav til hva som må skjer dersom det blir endringer i studiestedsstrukturen, med et utgangspunkt om at alle studenter må bli ivaretatt. Dette vedtok studentdemokratiet i Bodø. Det andre høringsnotatet gikk derimot til angrep på flere deler av universitetet, noe vi valgte å ikke stille oss bak. Dette handler ikke om at vi ikke er imot nedleggelse. Det handler om en demokratisk prosess og om et forslag til et høringsnotat, som vårt studentting oppfattet som usaklig og lite konstruktivt.

I forslaget til uttalelse står det for eksempel at man bør reise erstatningskrav mot universitetet for ulemper knyttet til eksamensforberedelser. I forslaget står det også at studentene ikke har medvirket systematisk i prosessen, og her er vi uenig. Studentene i Nesna sin involvering direkte til Nord universitet i denne saken, kommenterer jeg ikke i dette innlegget. At høringsnotatet ikke ble vedtatt hos oss? Beklager, men det er slik et studentdemokrati fungerer.

Det er vår demokratiske rett å velge å ikke stille oss bak et forslag vi ikke er enig i. Som studentleder har jeg stor forståelse for at forslaget som er lagt fram fører til uro, frustrasjon og sinne, både blant studentene på Nesna og for samfunnet rundt. Jeg kan likevel ikke tillate at engasjerte studenter her i Bodø, som følger studentdemokratiets prinsipper, blir hakket på i den forbindelse.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags