Hennes frykt er også vår frykt. Hennes kamp er også vår kamp. Hører du, Dale?

Av
DEL

Apropos: Kjære leser. Hvert år er jeg så heldig å få være med på å kåre Årets nordlending. Hvert år slår det meg at det bor så ufattelig mange flotte mennesker i dette langstrakte fylket vårt. Folk som på ulikt vis utmerker seg og gjør en stor forskjell. Det gjelder definitivt også folkets og juryens valg av Ramona Lind som Årets nordlending 2019.

Samme kveld som hennes sønn Charlie (22) med voldsom kraft ble truffet av hengeren til et litauisk vogntog, maktet den fortvilte mammaen å ta opp kampen mot dårlig skodde vogntog med sjåfører uten erfaring fra norske vinterveier. «I dag min sønn, neste gang en annen som sitter med samme spørsmål: Hva må til for å hindre uegnede kjøretøy å kjøre over grensen?» ropte hun ut på facebook. Det var starten på hennes brennende engasjement.

Det hun har gjort for sikkerhet på norske veier ved å stå fram i mediene om ulykken som frarøvet henne sønnen, er på høyde med heltedåder som ble utført av Kato Air-pilotene og båtfolket på Utøya. Slik beskriver redaktørkollega Christian Senning Andersen i Fremover hennes innsats. Han har rett: Hennes mot til å fortelle sønnens historie og rope varsku er en heltedåd som sannsynligvis har reddet liv. Men bølgen av ekstra kontroller av utenlandske og norske vogntog på veiene er ikke nok. Kampen er ikke over.

Virkeligheten er brutal. Ifølge tall NRK har hentet fra forsikringsbransjen var nærmere 1000 utenlandske vogntog involvert i kollisjoner på norske veier i fjor. I over 80 prosent av tilfellene hadde sjåføren skyld. 168 personer ble skadet og 14 omkom i ulykker som involverte vogntog. Dette er tall vi ikke kan leve med. Med sterk vekst i antall tunge kjøretøy på veiene er det grunn til å forvente enda styggere tall om det ikke settes inn kraftfulle tiltak.

Kåringen av Ramona som Årets nordlending har fått stor oppmerksomhet. To dager på rad var hun på Dagsrevyen. Der snakket hun klokt og modig. Der utfordret hun de som har makt og midler til å ta grep: Politikerne.

Samferdselsminister Jon Georg Dale var rask ute med å gratulere Ramona med prisen og gi ros for hennes engasjement. Samtidig skrøt han av at det er jobbet intenst med bedre trygghet på veiene. Dale må gjerne skryte. Men statistikken forteller de faktiske forhold. Hver eneste dag seiler det mange tonn vogntog ute av kontroll på islagte veier.

Den samme statsråden har heller ikke villet møte Ramona. Hadde jeg vært Dale ville jeg raskt invitert henne til en god samtale. For hennes frykt er også vår frykt. Hennes kamp er også vår kamp. Ramonas sorg og mot er blitt til årets viktigste bidrag for trafikksikkerheten.

Vi kjenner alle på den samme engstelsen som hun formulerte etter tapet av sin kjære Charlie: I dag min sønn, neste gang en annen...

Hører du, Dale?


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags