Alle heltene bor i Nordland

DEL

AproposKjære leser. Kor e alle heltene, spør Jan Eggum i en av sine velkjente strofer. Etter å ha hatt gleden av å være med på kåringen av «Årets nordlending» i 12 år er jeg ikke i tvil.

Alle heltene bor i Nordland.

Hvert år når juryen samles i oktober for å starte kåringen stiller vi oss spørsmålet: Hvilke ti kandidater skal vi nominere? Hvem er det som har utmerket seg spesielt akkurat i år?

Utfordringen er ikke mangel på kandidater. Tvert imot. Med et utgangspunkt på en kvart million mennesker i verdens lengste fylke er utfordringen å finne fram til de heltene vi vet er der. De som ikke alltid er så lett å få øye på. De som hver dag gjør en fantastisk innsats for sine medmennesker. De som utgjør en forskjell i lokalsamfunnet. Personene som får sin rettmessige plass i offentlighetens lys er lettere å holde oversikt over.

Det er et stort engasjement for kåringen i hele Nordland. Da vi ba om innspill fikk vi inn godt begrunnede forslag på over 200 nordlendinger. Stort sett alle treffer innenfor kriteriene om at de «gjennom personlig innsats det siste året har bidratt til trivsel og utvikling for nordlendingene og/eller framstått som eksempel på nordlendingenes skaperkraft og stå-på-vilje». Slik får juryen solid hjelp til den mest krevende delen av kåringen; å finne fram til de ti som skal nomineres.

Takket være gode innspill fant vi fram til Johanne (70) fra Vestvågøy som bruker all sin tid til dugnad for en bedre hverdag for andre. Vi fant Ivana fra Serbia som gjennom jobb og engasjement har bidratt til å gi øysamfunnet Tomma et så stort løft at det nå blir både barnehage og skole igjen på øya.

Vi fant Hege fra Rødøy som trekker hele familien og halve bygda på revyscenen og henter stadig nye priser hjem til Tjongsfjord. Joar fra Rana gikk til topps i verdens tøffeste hundeløp i Alaska, mens Julie fra Sortland ble historiens første kvinnelige trener for et herrelag på høyere nivå.

Innsatsen til sanger Sondre Justad, avtroppende fylkesmann Hill-Marta Solberg, PBL-gründer Arild Olsen, superkokken Christian André Pettersen og VM-initiativtaker Erik Plener har vært mer synlig. De er alle strålende eksempler på dyktige mennesker som virkelig har bidratt for folk i Nordland.

Som kjent falt valget til slutt på Erik Plener fra Narvik. Det var han som kom med ideen om å arrangere VM i alpint i Nordland. Det er han som leder prosjektet. Og det er hans egenskaper og nettverk som i stor grad har bidratt til å samle både landsdelen og hele landet rundt Narviks kandidatur.

Tusen takk til de mange tusen som har bidratt med forslag, stemmer og begrunnelser. Og kor e alle heltene? I Nordland, selvfølgelig.

God jul!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags