Meløys sterkt forbedrede økonomi er sittende ordførers største sjanse til gjenvalg

Av
DEL

LederDet går nok en gang mot et jevnt og spennende valg i Meløy.

For fire år siden overtok en koalisjon av Ap, SV og Sp makta. Det skjedde i en turbulent økonomisk periode for kommunen, i etterdønningene av blant annet RECs nedleggelse i Glomfjord.

Både Høyre og Frp gikk tilbake ved det valget, og synes fremdeles å slite med å ta igjen det tapte. For også i Meløy er det Senterpartiet som er i medvind, med kamp mot sentralisering som hoveddrivkraft.

Partiet lover i denne valgkampen å reversere igangsatte prosesser og gjøre om på vedtak, både når det gjelder Glomfjord legekontor og nedleggelse av grendeskoler.

Det kan fort bli en vinnersak i valgkampen, men vil også kunne vanskeliggjøre samarbeidet med andre partiet etter valget. Om da ikke Sp skulle vokse så mye at de kan sette premissene for det samarbeidet.

En annen viktig sak i Meløy er samferdsel. De kutt i ferge- og hurtigbåtruter som Sp på fylket har stått bak har rammet Meløy og kan frata lokalpartiet fart i sluttspurten.

Det er et godt eksempel på kanskje Meløys største problem når det gjelder samferdsel: svært mye bestemmes i stor grad utenfra; utbedring av veien fordi Glombergan og flere bruprosjekter.

Så selv om flere partier vil sette av penger til å utbedre kommunale veier, løser det ikke de store strukturelle samferdselsproblemene.

Det er også stor vilje blant partiene til å satse på kultur. En gjenoppstandelse for Sommerdagan, styrking av revyfestivalen og ny amfi i kulturhuset er blant løftene som kommer.

Dette skjer samtidig som kommunen står overfor store løft innenfor helse og eldreomsorg, som antakelig vil kreve både store investeringer og flere og mer kompetente ansatte.

Det betyr at kommunens økonomi vil bli en nøkkel, også de neste fire årene. Og der ligger antakelig sittende ordførers største sjanse til gjenvalg. Han har lyktes i å få kontroll med Meløy kommunes økonomi, og gikk i 2018 til og med med overskudd.

I dagens AN har vi snakket med to unge velgere i Meløy, de som skal bygge kommunen videre. De kommer fra hver sin side i politikken, men er enige om en ting: Svartisen må bevares som naturområde og turistmål, og det betyr nei til isbitproduksjon der.

Dette er et prosjekt som - rikginok under tvil - nylig ble godtatt av kommunens planutvalg, men nå er skrinlagt.

Ungdommens kontante avvisning peker på et saksfelt der Meløy både har stor problemer og muligheter; klima.

Det er et tema som har vært lite oppe så langt, men som appellerer spesielt til ungdom.

Kanskje økt oppmerksomhet om klima også kan bidra til å øke valgdeltakelsen, som sist var under 60 prosent. Det er å håpe, både for demokratiets og Meløys skyld.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags