Høie synes mer opptatt av Babcocks interesser enn befolkningens

Av
DEL

LederDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Helseminister Bent Høie og regjeringen har det øverste ansvaret for luftambulansetjenesten i Norge. Det kommer han ikke unna, selv om det rent formelt var Luftambulansetjenesten HF som ga det nye anbudet til Babcock.

Et anbud selskapet ser ut til å være totalt ute av stand til å håndtere. Fem måneder etter at driften skulle være på stell, er Babcock fremdeles avhengig av hjelp fra Forsvaret og andre aktører for å hindre at liv og helse settes i fare.

Hvis ikke det innebærer et brudd med det anbudsgrunnlaget Babcock fikk oppdraget på, hva kan da utgjøre et slikt brudd? Er loven virkelig innrettet slik at et selskap kan levere inn et superbillig anbud, så bare unnlate å oppfylle minstekravene og ta pengene, mens staten må sitte hjelpeløs på sidelinjen?

I så fall må statlige anbud på områder der det handler om liv og helse, øyeblikkelig opphøre.

Nå er det heldigvis ikke slik. På Dagsnytt 18 mandag sa en av våre fremste eksperter på offentlige anskaffelser, Robert Myhre, at Babcocks kontraktsbrudd er så alvorlig at det ikke er tvil om at staten har hjemmel for å heve avtalen.

Når helseminister Bent Høie avviser dette er det et uttrykk for politisk handlingslammelse, og en blind ideologisk tilknytning til et anbudsprinsipp hans departement ikke makter å håndtere. Høie framstår som mer opptatt av å ivareta Babcocks interesser enn den nordnorske befolkningens.

Derfor er det fullt forståelig at enkelte mener han mer framstår som pressetalsmann for selskapet, enn som representant for den norske regjering.

Det er mange sider ved anbud på offentlig tjenester. Det kan åpenbart få ned prisen og gi en mer effektiv tjeneste. Faren er at det går ut over kvaliteten.

Norge har tre nødnumre, ingen har villet sette brannvesen eller politi ut på anbud. Men også når det oppstår et akutt helseproblem handler det om å redde liv.

Der er det blitt akseptert at det skal avhenge av private selskapers behov for å holde seg innenfor en gitt profittmargin. Det er et paradoks, og krever sterk kontroll med at det ikke skjer på bekostning av befolkningens sikkerhet.

Helseministeren skal være den fremste garantisten for dette, og her svikter han nå grovt. Høie ikke bare bryter ned tilliten til luftambulansetjenesten og helsevesenet, men til det politiske systemet.

Han vil riktignok sette ned et utvalg som en gang neste år skal anbefale enten statlig overtakelse av ambulansetjenesten, eller fortsatt bruk av anbud. Det er en tid befolkningen i Nord-Norge ikke har.

Derfor er budskapet enkelt og greit: Det er nok, Bent Høie. Ta det ansvar du har som statsråd, og finn en akseptabel løsning nå!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken