Gå til sidens hovedinnhold

Human-Etisk Forbund respekterer religionsfrihet

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ivar A. Markussen slår fast at Human-Etisk Forbund «har som hovedmål å utslette alt som har med kristendom i samfunnet å gjøre,…» (Avisa Nordland, 31. januar).

Jeg kan berolige Markussen med at forbundet (HEF) legger menneskerettighetene til grunn både for sin virksomhet og for sitt livssyn. Som han sikkert er klar over, er en av de viktigste menneskerettighetene religionsfriheten.

Frihet

Det betyr at vi respekterer individers rett og frihet til å slutte seg til en religion eller livssyn, samt retten til å konvertere eller til ikke å ha et forhold til religion eller livssyn. Altså har vi virkelig valgt en svært dårlig strategi dersom målet vårt er å utslette alt som har med kristendom i samfunnet å gjøre.

To ganger i året møtes ledere i Human-Etisk Forbund til bilaterale samtaler med ledere i Den norske kirke DnK). Der drøfter vi både uenighet og verdier vi står sammen om. Nylig gikk HEF og DnK sammen om et brev til utenriksministeren der vi uttrykte bekymring for et lovforslag i Egypt som gikk ut på å forby ateisme i landet. Tidligere har vi stått skulder ved skulder med de samme folkene i kirken og demonstrert mot forfølgelse av kristne i land som ikke respekterer religionsfriheten.

Ingen sekt

Markussen kaller HEF en sekt. Det tyder på at han kjenner oss dårlig. Det som kjennetegner en sekt er en strømlinjeformet medlemsmasse som ikke tolererer uenighet og diskusjoner. Altså det stikk motsatte av hva som kjennetegner Human-Etisk Forbund, der nettopp tvil, debatt og uenighet er markante kjennetegn for mange sterke individer som utgjør vår medlemsmasse på i underkant av 90 000.

At vi har seremonier som i form kan ligne på kirkens seremonier, kan Markussen ha rett i. Slår han opp i bøker vil han finne ut at kulturer har hatt ritualer og seremonier ved fødsel, død, ekteskapsinngåelser og ved overgangen til voksenlivet også lenge før kristendommen så dagens lys.

Jens Brun-Pedersen

pressesjef

Human-Etisk Forbund

Kommentarer til denne saken