«Kort sagt handler det om å være født fri, for faen», uttalte samfunnsdebattant, komiker og dramatiker Shabana Rehman Gaarder i et intervju nylig, og la til: – Når likestillingsaktivister fra minoritetsmiljøene sier at norske feminister har sviktet, må vi lytte.

Og det har sterke, modige kvinner med minoritetsbakgrunn gjort: Sekulær Feministisk Front (SeFF) har sett dagens lys. Kvinner som Amal Aden, Shabana Rehman Gaarder, Maria Khan og Seher Aydar har møtt Kvinnefronten og andre fra kvinnebevegelsen.

Det er spesielt saker knyttet til likestilling i innvandrermiljøer, som sosial kontroll, tvangsekteskap og omskjæring, Rehman Gaarder mener bør gis bedre plass. Litt feigt kaller hun det i et intervju med Dagbladet, når disse sakene ikke direkte nevnes i parolene i Oslo i år. Det har en praktisk talt helhvit forsamling på parolemøtet bestemt.

Det er ikke bare kvinner med innvandrerbakgrunn som har etterlyst større engasjement fra venstresiden. Kommentaren «Feministenes blinde flekk» skrev jeg i 2012, og har gjentatt den hvert år siden.

Les kommentaren her:

Men berøringsangsten har vært påfallende. Av redsel for å bli kalt rasister – og frykt for at høyreekstreme og innvandringsfiendtlige skal misbruke paroler som kritiserer innvandrermiljø, og snu dem til sin fordel – har venstresiden i altfor stor grad holdt kjeft.

Religionskritikken venstresiden har stått for i flere tiår når det gjelder kristendommens undertrykkende mekanismer – som å si nei til kvinnelige prester og diskriminering av homofile – har vært nesten fraværende når det gjelder andre religioner, som islam.

For to år siden forsøkte Fremskrittspartiets Ungdom i Bodø seg med paroler mot kjønnslemlestelse, tvangsekteskap og kvinneundertrykkende plagg. Parolene ble nedstemt. Ifølge nestlederen i Nordland FpU og Bodø Frp, var begrunnelsen at man ikke kan uttale seg om andre, den kampen må de ta selv. Bodø FpU fikk ikke gehør i fjor heller, og «kuppet» 8. mars-toget ikledd burka og håndjern.

Et forslag om å ha et tverrpolitisk arrangement 8. mars i år, der alle kan finne sin parole, er allerede nedstemt.

Fredag kveld arrangerer 8. mars-komiteen i Bodø parolemøte. Bodø FpU kommer til å fremme forslag om de samme parolene som i fjor. Det gjenstår å se om den blendahvite (ifølge deres eget bilde på Facebook) 8. mars-komiteens forslag til hovedparole er like generell, og like uforpliktende, som i fjor: «Feminismen er grenseløs – vern kvinner på flukt». Ja, hvem kan være uenig i det?

40 år etter at FN innstiftet Den internasjonale kvinnedagen vil det vise seg om Kvinnefronten og venstresiden – som tilsynelatende har evigvarende enerett på Kvinnedagen – har mot og vilje til å tale stokk konservative, religiøse innvandrermiljøer midt imot. Eller om det er viktigere å ekskludere FpU enn å inkludere saker som angår minoritetskvinnene spesifikt.

Til Sekulær Feministisk Front er det bare én ting å si: Go, go, go, go Girls!