KVALVIKA

Utsikt fra Kvalvikfjellet

Utsikt fra Kvalvikfjellet Foto:

Av
DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.I dag gikk jeg en tur på Kvalvikfjellet, opp mot Bestefarvarden. Dette er et område jeg kjente som ung, men ikke har vandret i på mange år. Jeg fikk ideen da jeg så i AN at det skal utarbeides reguleringsplan for uttak av masse til vår nye flyplass i dette området.

Dette er et goldt landskap der vegetasjonen har trukket ned i sprekker mellom fjellryggene, for å finne grobunn og ly fra vinden. Utsikten er på en dag som denne ganske enestående og et forbausende antall forblåste turgåere så ut til å kose seg i frisk havluft og urørte omgivelser.

Området er tydeligvis populært, for selv over disse skrinne rabbene er et nettverk av tråkk godt synlige. Her og der krysser stiene dype kløfter som i hovedsak ligger parallelt med selve Kvalvika og representerer svakheter i fjellet.

Her har vi i Bodø et nærliggende utfartsområde mange byer ville misunne oss. Kommuneplanen maner oss til å verne om slike perler. Likevel lanseres det nå tanker om å sprenge bort en stor del av dette fjellet, rasere et populært turmål og sette et boligområde i fare. Skulle en av sprekkene i fjellet gi etter tør man ikke tenke på hva konsekvensene kunne bli.

Utsiktene til finansiell gevinst er selvsagt besnærende, men la oss stoppe litt og tenke oss om. Verden har nettopp fått varsel om hvor sårbar vår tilværelse er og hva rovdrift på våre begrensede ressurser kan medføre av utilsiktede konsekvenser. Kvalvikfjellet ligger godt der det ligger. Det har en egen evne til å begeistre. Var der en plass der man burde insistere på at «føre-var-prinsippet» legges til grunn, må det være her. Først lar man være å ødelegge noe. Etter det kan man vurdere om der virkelig er nødvendig å gjøre slike inngrep i det hele tatt.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken