Skammelig behandling av DS Hestmanden

Av
DEL

LeserbrevDet er med stor skuffelse Kvitsøy FrP ser hvordan krigsseilermuseumsskipet DS Hestmanden, som drifter det eneste fartøyet Norge har som har seilt gjennom to verdenskriger, og venneforeningen blir behandlet.

Stortinget bevilger store mengder penger på Statsbudsjettet i kulturbudsjett inkludert penger til kultur det er stor uenighet eller debatt om slik som «kunstsiloen» i Kristiansand, Black Box teateret i Oslo og organisasjoner som mer eller mindre åpenlyst motarbeider norsk kultur og tradisjon.

Men når det gjelder et åpenbart positivt tiltak som bedriver informasjon til de oppvoksende generasjoner om hva handelsflåtens- og Marinens krigsseilere/-veteraner ofret og hvor grusom en krig er, så blir det nok en gang nedprioritert. Dette er nok en gang å flytte våre hedersmenn og -kvinner bakover i køen slik som det skjedde etter 1945 med den skammelige behandlingen av disse i forbindelse med Nortraship-fondet. Vi snakker kun om skarve 4,7 millioner kroner for å få denne flotte skuta til å seile.

Kvitsøy FrP mener at vi har et ansvar for at DS Hestmanden gis mulighet til å seile langs kysten slik at flest mulig kan få vite vår nære historie og de oppofringene våre sjøfolk gjorde i krigsperioden fra høsten 1939 (Tysklands angrep på Polen) til høsten 1945 (Japans kapitulasjon). Vi minner om at i 2020 er det 75-års jubileum for slutten av annen verdenskrig.

Dersom stortingsflertallet ikke tar rev i seilene og sørger for økonomisk grunnlag slik at stiftelsen får mulighet til å seile DS Hestmanden fra høsten 2019 så mister vi viktig informasjon til de neste generasjonene, særlig de unge som hverken har et nært forhold til dette gjennom besteforeldre eller andre som opplevde denne skjebnetiden, eller har gjort førstegangstjeneste.

I tillegg tror jeg personlig at admiral Thore Horve (hvis statue skuer utover Stavanger havn på Blidensol), Leif Vetlesen og Jon Michelet samt min farfar (som ble torpedert september 1940 på MS Eli og døde 15 september 1943 i krigsfangeleir i Alta av skuddskader som han fikk under kampene på Svalbard) ville rotert i graven på grunn av denne manglende respekt nok en gang. er nå på tide å «manne seg opp» og ta tak i dette skammens kapittel i norsk etterkrigshistorie.

Nå må stortingsflertallet sørge for å bevilge de skarve 4,7 millioner krigsseilermuseet DS Hestmanden trenger slik at vi får et seilende museum.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags