Blir Bodø kulturhovedstad må det bli noe mer enn for og om musikk

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

KronikkDet er bare knappe tre og en halv måned til Bodø skal sende av gårde søknad om å bli Kulturhovedstad i 2024. Mot alle odds og en unødvendig Trinefaktor ble vår hjemby prekvalifisert som søkerby i 2018. Nå arbeides det med planer og endelig søknad. Mens motstand og skepsis øker blant byens innbyggere (Jfr. AN 8. april).

Tidvis kan man lure på om det er automatikk i at all satsing på kultur møtes med motstand. Om det er noe nordnorsk sidrompa provinsielt som slår inn. Siden vår hjemby feiret seg selv med et høyst vellykket 200-årsjubileum i 2016 har byen, innbyggerne og kommunen takket nei til to meget interessante prosjekter innen kultursektoren. En videreføring av Kulturhuset i Aspåsen til scenisk kunst i 2017. Samt nei til kjøp av Bodøgaard Kunst og Kultur nå tidligere i år. Da etter en noe uventet politisk hestehandel.

Likeledes var det i sin tid massiv motstand mot hele prosjektet med nytt bibliotek og kulturhus. Selv etter at suksessen Stormen står der, møter man enda påstander om at dette kostet 1.2 milliarder av byens skattepenger. Realiteten var en helt annen slik det også vil bli med en Kulturhovedstad. Ja vi tar noe over kommunebudsjettet men mesteparten kommer via andre kanaler.

Nå ble som sagt Stormen en stor suksess. Byen har fått et flott oppegående bibliotek, og en storstue av en konsertsal i verdensklasse. Bodøværingene har tatt imot Stormen med åpne armer og konsumerer kultur som aldri før. Egentlig minner det litt om da Glasshuset ble bygget på tidlig nittitall. Alle var imot helt til den første vinterstormen viste at det kanskje ikke var helt ueffent med et stort leskur midt i hovedgata.

Men en eventuell kulturhovedstad må ikke bare ble ensidig for og om musikk. Det må være rom for scenisk kunst, film og arkitektur. Samt det som ligger mitt hjerte nærmest: De museale kulturene. Nå står faktisk museumsaktivitetene så pass sterkt i byen og omegn, at vi for en tid tilbake fikk Kulturrådets avdeling for slik kultur flyttet til Bodø. Nordlandsmuseet er en utmerket paraply for flere mindre enheter i hele Salten. Vi har et høyst oppegående privat krigsminnemuseum. Det nasjonale luftfartsmuseet. Og til sommeren åpner et lenge etterlengtet Jektefartsmuseum i Bodøsjøen. Men det er plass og behov for mer.

I den gamle fylkesmannsboligen på Snippen holder to interessante samlinger hus. To fiks ferdige museum viet to av byens mest betydningsfulle menn. En underkjent maler i verdensklasse, og en industrigründer det knapt har fantes maken til i kongeriket. Eilert Adelsteen Normann og Vebjørn Tandberg. Der lider begge samlingene av lokalitetenes beskaffenhet og ikke minst plassmangel.

Nå er det ingen hemmelighet at undertegnede har et stort hjerte for nettopp Tandbergmuseet. Jeg skal holde meg til det, men glemmer ikke Normann-stiftelsen. For nå har kommunen og de som jobber for kulturhovedstadstanken en unik mulighet til å innlemme byens sjelbærere i hele prosjektet. Vis a vis byens nye Rådhus.

Ifølge en artikkel i AN den 25. mars står et helt kommunalt nedbetalt hus ledig, kun midlertidig opptatt som lager under et par byggeprosesser. Dronningens gate 15, tidligere Pengelotteriet, og før det konfeksjonsfabrikk, vil være perfekt til å huse de to samlingene.

Siden 2010 har en gruppe entusiaster bygd opp en ganske unik samling av radioer, båndopptakere, TV-er etc. Vi har klar elementer og møbler til å vise tandbergproduktene i forskjellige tidstablåer. Samt at vi har et rikholdig arkiv av papirer tilknyttet Bodø bys kanskje aller største sønn, Vebjørn Tandberg.

Han var faktisk født og oppvokst kun få armlengder fra lokalene i Dronningens gate. Han bygde opp landets fremste bedrift innen forbrukerelektronikk. Tandbergnavnet ble i løpet av 50–60 år verdenskjent. Samtidig ble de i alt syv fabrikkene med over 3.000 ansatte drevet som mønsterbruk, med sosiale goder og helt unike arbeidsforhold.

Derfor håper jeg at kommunen og kulturhovedstadskomiteen viser såpass musikalitet at det kan finnes plass til prosjekter som de vi fronter. Vi har innholdet fiks ferdig. Kun lokaler mangler.

Til gjengjeld vil byen sitte igjen med et eller flere interessante museum viet borgere av internasjonal klasse, men med absolutt lokalt tilsnitt. Rett over gata til vårt nye rådhus.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags