Gå til sidens hovedinnhold

En Arktisk kulturhovedstad i Europa

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Bodø har tatt på seg den gule ledertrøya i nord og satset friskt de siste årene. Resultatene har vi sett blant annet i at de ble kåret til Norges mest attraktive by i 2016. Byggingen av Stormen Kulturhus har gitt mange ringvirkninger i byen, man har fått et bredere kulturtilbud og et topp moderne bibliotek. Huset har på kort tid befestet seg som en del av byens identitet, og blitt et samlingspunkt for alle, enten du liker klassisk musikk, teater, dans, litteratur eller rock.

Og det er nettopp det kulturlivet er i et lokalsamfunn, gode møtesteder, limet i samfunnet vårt. En god kulturby har noe for alle, både gammel, ung, profesjonell og amatør. Det er viktig å ha arenaer der alle kan utfolde seg, og også steder hvor disse kan møtes på samme scene, i samspill og samhandling. Det er kanskje ikke først og fremst kulturtilbudet som avgjør om man flytter til et sted, det begynner ofte med at man får jobb, men kulturlivet kan avgjøre om du trives og blir værende. Kulturen er viktig for vår felles identitet, enten det handler om tilhørighet til et land, en landsdel, en by eller ei bygd.

Kulturlivet i nord er i rask utvikling, og det er ingen selvfølge at tyngdepunktet på alle fagfelt i framtida skal ligge sørpå. Det ser vi blant annet i det raskt voksende filmmiljøet i nord. Derfor gleder det meg stort at Bodø nå skal søke om å få bli Europeisk Kulturhovedstad. Det vil gi et løft for kulturlivet i hele landsdelen, og åpne nye muligheter for etablering av solide fagmiljøer på kulturfeltet.

I Nordland har vi lenge satset bevisst på kultur, og det gjør at vi har et godt grunnlag å bygge videre på. Vi har et internasjonalt kompetansesenter på figurteater i Stamsund, NOSO i Bodø og Tromsø, Musikk i Nordland i Narvik, filmfagskolen i Kabelvåg, og hele fylkets turnéteater i Nordland Teater for å nevne noen få. I tillegg har vi distriktsmusikerordningen og sceneinstruktørordningen som løfter det lokale kulturlivet rundt om i mange kommuner i Nordland. Vi finner også viktige kompetansemiljøer i resten av landsdelen, som for eksempel Dansearena Nord i Kirkenes, Filmcamp Målselv, Hålogaland Teater og RadArt i Tromsø. Bodø har med andre ord mulighet til å få mange med seg på denne storsatsingen.

Dette er et prosjekt vi alle kan samles rundt, på tvers av både kommunegrenser og, de mye omdiskuterte, fylkesgrensene. Bodø har tatt på seg den gule ledertrøya, men ingen vinner Arctic Race helt på egen hånd. Det nordnorske laget har med dette en mulighet til å samles rundt et felles mål og stå løpet ut i lag. Jeg er i alle fall klar til å gjøre min innsats for at Bodø skal bli den første Arktiske kulturhovedstaden i Europa.

Kommentarer til denne saken