Gå til sidens hovedinnhold

Det enkleste er pistol

Artikkelen er over 3 år gammel

- Sikkerheten har sin pris, skriver Helge Grønmo i sitt Apropos.

Apropos Dette er et leserbrev, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Konserten med Sondre Justad på lørdag ble en gedigen suksess. Alle som var der snakker om en opplevelse helt utenom det vanlige.

Det er sånn det skal være, kunst og kultur løfter oss opp og gjør oss til bedre mennesker, gjør oss klokere, rausere, mer empatiske. Den bringer oss sammen. Kunsten er et fristed fra verdens problemer og ondskap.

Eller, den burde være det. For de siste årene har også kulturen vært under angrep. Terrorens vesen er å ramme der man minst venter det, skape mest mulig frykt uavhengig av om den som blir angrepet fortjener det eller ikke.

Vi så det på Bataclan i Paris under konserten med Eagles of Death Metal der 118 mennesker ble skutt og drept, og da Ariana Grande spilte i Manchester Arena og en bombe tok livet av 22 konsertgjengere.

Dette var hendelser som med all mulig tydelighet viste at vi ikke er trygge noen steder. Heller ikke i den vestlige verden. Norge har hatt sin del av terror. 22. juli var en grusom påminnelse om at ondskap og ekstremisme ikke kjenner noen grenser, og hvor skjørt livet er.

Det har ikke vært terror eller alvorlige angrep på norske festivaler eller konsertarrangementer. Men bransjen tar dette på største alvor. Det gjelder også i Bodø.

Parkenfestivalen har et voldsomt fokus på tryggheten til sine gjester, og de siste årene har festivalen satt opp betongsperrer i gatene utenfor Rensåsen slik at området ikke kan rammes av terrorister som bruker bil som våpen. Samtlige festivalgjengere må også vise fram veskene sine til vakter før de kommer inn.

Men sikkerheten har sin pris. På den ene siden skal det være trygt å gå på konsert, på den andre skal vi ikke være med på å skape nettopp det terroristene ønsker: frykt.

Og det tar oss tilbake til konserten med Sondre Justad i helga. For der gikk politiet rundt i lokalet med våpen. Det er selvsagt basert på den generelle trusselvurderingen, samt at det kan være spesifikke hendelser som gjør at politiet vurderer at bevæpning er nødvendig.

Jeg mener denne utviklingen er høyst problematisk. Det var 3400 publikummere på konserten, mange av dem barn.

Hvilket scenario kunne rettferdiggjøre bruk av våpen inne på Bodø Spektrum? Midt under en konsert?

Jeg blir redd av våpen, de hører ikke hjemme i den norske offentlighet, og i hvert fall ikke på kulturarrangementer der samtlige som entrer konsertlokalet blir undersøkt på forhånd. Livet er risiko. Vi kan ikke beskytte oss mot alt. Mye av det norske levesett er basert på tillit.

Går jeg på byen en fredag kveld vet jeg at det er forsvinnende liten sjanse for at jeg skal bli utsatt for vold, enn si en skyteepisode. Slik er det også når jeg drar på konsert. Og det gjør jeg ofte. Da vil jeg ikke se våpen, selv om jeg er helt trygg på at politiet gjør en utmerket jobb og vet å håndtere dem.

Kommentarer til denne saken