Penger som går til Nederland bør heller brukes til å sette nyutdannede, norske fengselsbetjenter i jobb

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

AproposAN kunne i går fortelle om fengselsbetjenter som utdannes til arbeidsledighet.

Etter å ha gjennomført et pliktår ved Bodø fengsel fikk fire personer i denne uken beskjed om at de fra desember ikke har noen jobb å gå til.

Årsaken er sviktende økonomi i Kriminalomsorgen og krav om innstramminger. Dermed blir det færre stillinger.

Samtidig fortsetter vårt samfunn å utdanne fengselsbetjenter, til en kostnad av rundt 1,3 millioner kroner pr. student.

Det er heller ikke slik at kriminaliteten synker, eller at det blir færre fanger. Tvert om, det bygges flere nye fengsler i Norge, og det et åpenbart fortsatt et behov for å utdanne flere fengselsbetjenter.

Sett på bakgrunn av disse tunge investeringene i bygninger og personell, blir det meningsløst at driftsbudsjettene ikke følger etter, men tvert om kuttes.

Det er naturlig at også retts- og fengselsvesenet må tilpasse seg krav om effektivisering. Men dette er spesielle sektorer, der feilprioriteringer vil gripe direkte inn i menneskers rettssikkerhet.

Fra domstolsapparatet er det tidligere kommet klare signaler om at effektiviseringen der fører til flere lange køer, og økt belastning for både tiltalt og offer. Samt økt fare for at det begås justismord, eller at skyldige går fri, med den effekt det får for offeret.

Fengselsvesenet er i noe av den samme situasjon, derfor må innstramminger og effektiviseringer ses i et litt større bilde.

Ikke minst mot den bakgrunn at regjeringen, samtidig som den strammer inn her hjemme, forlenger avtalen som gjør at norske fanger kan sone i Nederland.

Dette grepet har vært vellykket, og har utvilsomt sørget for å få ned de uakseptabelt lange soningskøene i Norge.

Men nå er fangekøene borte, ja, i stedet har det oppstått en kø av fengselsbetjenter som ikke får utnyttet den dyre utdannelsen samfunnet har gitt dem.

Da blir de meningsløst å forlenge avtalen med Nederland med to nye år.

Avtalen koster Norge ca. 90 millioner kroner i året, penger som mye heller burde vært brukt til å utvide soningskapasiteten her hjemme videre, og satt nyutdannede, norske fengselsbetjenter i jobb.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags