Strømpriser til besvær

Av
DEL

LeserbrevEn svært overraskende allianse mellom Rødt’s Bjørnar Moxnes og kapitalisten Øystein Spetalen er blitt til når de er enige om at strømkabler til Europa vil føre til betydelig økte strømpriser både for folk flest og for industrien. Dette benektes på det kraftigste av kraftbransjen. Kraftprodusentene har naturligvis interesse av å selge mest mulig av norsk vannkraft til utlandet for størst mulig inntjening. Og her er det ikke snakk om millioner, men milliarder. Det er nå engang slik markedsøkonomien fungerer.

På kynisk vis tapper produsentene vannmagasinene til det ytterste for eksport via utenlandskabler, for i neste omgang å importere langt dyrere europeisk strøm til norske kunder. At dette delvis dreier seg om forurensende dyr kullkraft synes ikke å affisere.

Mye tyder på at det produseres nok kraft i Norge til å forsyne hele landet. Ved fornuftig magasintapping tilpasset det norske behov vil produksjonen sannsynligvis også være tilstrekkelig i nedbørfattige perioder. Det er ikke nødvendig med flere utenlandskabler og import av kostbar EU-strøm av hensyn til forsyningssikkerhet.

Og det er kraftselskapenes eiere som stikker av med gevinsten. De som sitter igjen med svarte-Per er den jevne nordmann. Det merkelige er at de store partiene ikke tar tak i dette. Hvor er den genuine interesse av å ta vare på eget land og folk? Eller er det forsøk på tilpasning til vindmøllepriser og fremtidig EU-medlemskap?

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags