Koronadødsfall i Italia - medias manglende evne til en balansert fremstilling

Journalister er glade i å gjengi skremmende tall, men undersøker ikke bestandig hva som ligger bak tallene

Journalister er glade i å gjengi skremmende tall, men undersøker ikke bestandig hva som ligger bak tallene Foto:

Av
DEL

LeserbrevRapporterte koronadødsfall i Italia er for tiden skremmende stort, 793 på en dag den 21 mars. Jeg synes imidlertid det kan være interessant å se hva som ligger bak tallene. Erfaring sier meg at journalister ofte har en litt for enkel tilnærming til tall og statistikk.

Som en start bør man spørre seg hvor mange mennesker pleier det å dø hver dag i Italia. Svaret finner man her:
https://countryeconomy.com/demography/mortality/italy

I 2018 er tallet 633133 - dvs. 633133/365=1734 døde pr. dag.

Neste spørsmål man bør stille er om om disse 793 kommer i tillegg til de omkring 1700 som statistisk forlater verden likevel av mer eller mindre naturlige årsaker. Hvis så er tilfelle, er vi oppe i et tall på omkring 2500 - noe som skulle representere en økning på 46% i forhold til "normalen". Statistikk for dette finnes her:

https://www.euromomo.eu/slices/map_2017_2020.html

Når dette skrives går denne statistikken bare ut uke 11, dvs. uka som endte den 15. mars. Men det ser ikke ut til at totaltallet av døde i Italia hadde økt vesentlig til da. Z-score * er mindre enn 3.

Dette gir meg en snikende mistanke om at de fleste av disse 793 uheldige ville ha måttet "kaste inn tørkleet" uavhengig om det var koronavirus eller vanlig influensavirus som hadde rammet dem. Dette blir bekreftet i en artikkel - Bloomberg online den 18. mars - der det fastslås at mer enn 99% av de fatale "koronavirustilfellene" egentlig gjaldt personer med andre komplikasjoner i tillegg. Sagt på en annen måte, omkring 0,8% av de som døde var kun angrepet av koronaviruset uten at de hadde andre registrerte medisinske problem på forhånd. Gjennomsnittsalderen til de som døde var 79,5 år. Pr. 17. mars var det 17 mennesker under 50 som hadde dødd av sykdommen. Alle ofrene under 40 år hadde fra før andre medisinske komplikasjoner.

Sett i dette lys ser vi at av de 793 refererte fatale tilfellene den 21. mars, er det ikke utelukket at det bare var 6 eller 7 av disse som kun var rammet av koronaviruset, og ikke hadde noen annen kjent komplikasjon.

Jeg vil på ingen måte påstå at koronaviruset er ufarlig, det kan være en katastrofe for enkelte av de som rammes. Men media flest overdriver ukritisk graden av katastrofe.

---------------------------------------------------------------------------------------------


Lenker.

Bloomberg-artikkelen: https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-18/99-of-those-who-died-from-virus-had-other-illness-italy-says


Z-score - definisjon: https://no.wikipedia.org/wiki/Z-sk%C3%A5r

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags