Korona og annen sykdom

Av
DEL

LeserbrevKorona og annen sykdom.

For mange av oss som ble rammet av polioviruset frem til utviklingen av poliovaksinen kan det være de som gjenopplever tiden de hadde i karantene og lang tid hjemmefra uten kontakt med sine nærmeste. Jeg tenker på de pårørende til de som blir rammet og etter informasjonen som kommer virker det som ingen aldersgruppe er skånet fra å bli rammet.
Poliomyelitt forårsakes av poliovirus av type 1, 2 eller 3 og rammer bare mennesker etter som jeg vet. Infeksjonen førte i de fleste tilfeller til virusreplikasjon i tarmkanalen uten symptomer eller med bare lette symptomer som feber og annen influensalignende symptomer. Hos en liten andel, ca. 1 av 1000 i småbarnsalder og 1 av 100 i voksen alder, fikk alvorligere sykdom med hjernehinnebetennelse og/eller lammelser. Ca 10% av de som ble rammet med alvorlige sykdommer døde. Tidlig på 1950-tallet var det store polioepidemier her i landet, med over 2000 tilfeller av lammelser og/eller hjernehinnebetennelse i 1951 og nesten 1000 tilfeller i 1950 og 1953.
Gjennom vaksinasjon ble Polio bekjempet i Norge på den måten som en kan bekjempe mange av virusangrepene. I Norge kom sykdommen raskt under kontroll etter at vaksinen ble tilgjengelig skoleåret 1956/57. Det har ikke forekommet poliosmitte her i landet siden 1969, men det har vært noen importerte poliotilfeller. For å hindre polio og andre virussykdommer, er det viktig at å mange som 85 % av befolkningen er vaksinert og dermed hindrer en at viruset sprer seg. Det anbefales revaksinasjon hvert 10. år slik som med f.eks. vaksine mot lungebetennelse. Influensavaksine årlig.
Landsforeningen for Polioskadde i Norge har kontakt med et eget fagråd som gir foreningen anbefalinger og svarer på spørsmål som vi lurer på.
P.g.a alder er mange av våre medlemmer i risikogruppen og mange er brukere av hjemmerespiratorer i tillegg er det mange andre med hjemmerespiratorer som kan være i risikogruppen. Her er en lenker hvor en kan finne enkelte svar:
https://www.lhl.no/korona/lunge/
https://www.lhl.no/lungesykdommer/
Nasjonal kompetansetjeneste for hjemmerespirator (NKH) har akkurat lagt ut informasjon til brukere av BiPAP eller hjemmerespirator (langtidsmekanisk ventilasjon), relatert til Corona.

https://helse-bergen.no/avdelinger/lungeavdelinga/nasjonal-kompetansetjeneste-for-hjemmerespiratorbehandling/pasientinformasjon

Vi blir anbefalt å informere helsetjenesten om at vi har/har hatt polio og det samme gjelder nok for de som har forskjellige nevrologiske sykdommer.
Inntil det kommer en vaksine på markedet er den beste anbefalingen at du holder deg oppdatert på informasjonen som både kommunen du bor i og Folkehelseinstituttet legger ut. Dersom det ikke haster og du har mulighet, sjekk hjemmesidene for svar før du kontakter dem.
Etter opptrening og endt rehabilitering ble vi «friskmeldt», men etter ca 20-30 år merket mange at alt ikke var slik det skulle være, angrepet av polioviruset kom med sine følgeskader.
Kan en risikere at Korona kan gi følgeskader etter sine angrep som først merkes etter lang tid?
Edvard Elvegaard
Leder Landsforeningen for Polioskadde i Nordland

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags